HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.07.26. 16:59 Körtvély Adrienne

Táskamese

„Mit keres?” - hangzott el kedvenc táskaüzletemben legutóbb bécsi divattúránk alkalmával a készséges eladókisasszony szájából. A jó válasz – az elvárt – egy ilyen szituációban a kéket, pirosat, kicsit, közepeset, zsebeset, lakkot s a többi. De én egy jó ideje csak egyet keresek már: indokot. Miért is vegyem meg a nyolcvanadik táskámat? És elhihetitek, a szabvány indokokon régen túl vagyok, hogy még hupilila nincs, vagy kis hupilila nincs, vagy nagy. Mert van. A gardróbot meg úgy tágítom, mint Hermione azt a bizonyos gyöngyös táskát a Harry Potterben. Ó, ha egy ilyen lehetne nekem egyszer!

Hermione gyongyos taskaja.jpg
(Hermione táskája :))

Jelenleg - hogy az érvekből ki ne fogyjak –, a funkció kezd nagyon érdekelni. Természetesen jó okom van rá. Imádok utazni, és nincs ami visszatart az 1990 Ft-os repjegyáraktól. Kivéve, ha nem vihetek mindent, ami nekem kell…

Tehát éppen csomagolási kísérleteket végzek fapados légitársaságok kézipoggyászaira. A paraméterek, amiben gondolkozhatom: 50x40x20 cm térfogat és max. 10 kiló súly. Három pár cipő alatt el sem indulok, halálfélelmem van a laptopom nélkül – aminek súlya az évek során jelentősen csökkent – és egy elegáns kabátot a sivatagba is magammal viszek, ez az alap. A bővítmények: nadrágoK, ingeK, egyebeK, többes számban. Most légy okos! A kísérlet a minimál súlyú táska – de guruljon azért! – elkészítésénél tart. Amit itt súlyban nyerek, azt használhatom más dolgok elhelyezésére. Ígérem, megoldom még ezen a nyáron a problémát! „Egyéni kísérlet a köz hasznára” – Stevenson után szabadon és a légitársaságok nagy bánatára, mert nem fogok túlsúly- és méretpénzt fizetni az biztos!

De nézzük, mi újság táska ügyben egyébként! A véleményskála két abszolút végpontja a kérdésben a következő: az egyik vélemény szerint a táska az egyes számú státusz szimbólum, a másik csak egy szükséges tárgyként tekint rá.

A táska története – ahogy minden tárgy története – egy alapfunkcióból indul, majd az idők folyamán telítődik többletjelentéssel, válik akár szimbolikussá. Mindenkinek van kedvenc táskaformája – nekem a vállon hordható, max. csípőig érő és viszonylag nagyobb méretű, mert szeretek pakolni – és kedvenc színe – nálam a metálszínek, a tób (szürkés drapp) és az örök fekete. Valamint mindenki gondban van a használaton kívüli táskák tárolásával. Ez közös női érzés. Én legszívesebben üvegvitrinben tárolnám őket, mint valami porcelánt, de tekintettel kell lennem családom férfitagjainak lelkiállapotára is, ezért az elvarázsolt gardrób felső polcain – tehát nem egy polcon – nagyon biztonságos körülmények között sorakoznak.

De miért is viselünk táskát? Mert vannak dolgok, amit mindig magunknál szeretünk tudni. És vannak dolgok, amiket időnként el kell szállítani. Vagy a kettőt egyszerre. Pénz, személyes iratok, nesszeszer – ami ugye maga is egy táska – határidőnapló, telefon, laptop, nehezen boldogulnánk nélkülük. És az utazásokról ne is beszéljünk, ahol egy jó táska megválasztása létkérdés, ahogy azt a fentiekben már ecseteltem.

Egy táska designerhez is ellátogattam, hogy a kérdést alkotói oldalról is megvizsgálhassuk. Lengyel Zsuzsi kicsiny üzlete a Vígszínházzal szemben, egy tipikus pesti bérház belső udvarán található, ide voltam hivatalos. Beléptem és az jutott az eszembe, hogy ha egyszer a XX. század vége és jelen évszázadunk budapesti épülettörténetét valaki megírja, nehogy megfeledkezzen a kapualjak és udvarok kicsi iparművész műhelyeiről és üzleteiről! Mert aki tervező iparművészként pályát kezd vagy folytat, aki számít és aki feladta, na az szinte mind megfordult ilyen kis- vagy nagykörúti üzletben. Budapest rangos designtörténete a gangos udvarokhoz is kötődik.

Mint valami mesébe, úgy csöppen az ember egy táskaműhelybe. A női táska maga is egy titok, egy rejtély, sokszor a viselő is meglepődik, ha kirámol, mi minden van benne. A titkok titka, a táska születése, legalább olyan izgalmas, mint levadászni és hazavinni egy újabb darabot. Rendezett és színes, ez volt az első benyomásom az üzletről. És kényelmes, közvetlen, ahogy a kanapéra telepedtünk beszélgetni és ezt rögtön előnyként értékeltem egy plázás bolttal szemben.

Lengyel Zsuzsi táskái mások. Ettől érzékelhető, hogy tervezői gondolat és gondosság van mögöttük. És szerintem ez az a pont, ahonnan esélye van valaminek… De hogyan lehet érvényesíteni az új gondolatokat, alkotásokat a világban? Hogyan jut a táska a vevőhöz? Zsuzsi bevallja, hogy az önmenedzselés nem az erőssége, a lehetőségek inkább rátalálnak. Ami a legfontosabb jelen pillanatban, hogy biztos és akár nagyobb mennyiséget rövid határidővel gyártó háttérre tett szert, és ez óriási lépés üzletileg valamint időgazdálkodásban is. És egy tervező legnagyobb álma, hogy ideje legnagyobb részét a tervezéssel tölthesse.

Zsuzsi tervezői világa geometrikus. De nem kocka, nehogy erre asszociáljon valaki! A stabil befoglaló formákat – hengerek és különböző hasábok, valamint ezek metszetei – a ritmusos, szintén geometrikus díszítést a színek merész tobzódása, a nagyon különleges anyagok együttes használata lágyítja, puhítja. És igen, eljön a pillanat, amikor megpróbálom Őket. Veszélyes művelet! Könnyű, ez az első benyomás. Kinyitom és ott is gyönyörű, színes és minőségi, ilyen-olyan zsebecskékkel. És simulós, mint egy doromboló kismacska.

Gyorsan más vizekre evezek, a további üzleti lehetőségekről faggatom. Mert kellene valaki, ember vagy rendszer, aki a hátára vesz, eljuttat, ismereteket ad át, hogy az embertervező lánya ne csak saját temperamentumára tudjon támaszkodni, bár ez is nagyon fontos tényező. Nagyon remélem, hogy ezeknek a táskáknak nem kell picike táskalábakat növeszteni végül, hogy maguk fussanak a vevő után. Esélyük lesz modern, iparművészeti alkotásokat jól közvetítő kereskedelmi rendszerekhez kapcsolódni, a világban szétáradni. Tehát egy feltörekvő brand és kitartó, ügyes tervezője keresi üzleti mentorát. Aki hallja adja át!

És a mese végén, nincs mese, én szokás szerint megtalálom az indokot: 2 hét múlva szülinapom van! :)

lilazoldhenger egyedi taska.jpg

mobiltok piros.jpg

taska piros.jpg

pinkpiroshenger egyedi taska.jpg

taska allatmintas.jpg

sarganegyzet egyedi taska fullnagy3.jpg

sarganegyzet egyedi taska.jpg

pinkpirosnegyzetfullnagy.jpg

pinkpirosnegyzetfull.jpg

nagypenztarca egyedi taska fullnagy3.jpg

nagypenztarca egyedi taska fullnagysima.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: táska Lengyel Zsuzsi


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr534680054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása