HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.06.14. 13:53 Körtvély Adrienne

Gombhoz a családot!

Május végi, kora nyári időben – jutalom az elmúlt hetek után – akkor is sétálnék a városban, ha semmi célom nem lenne. Élvezem, ha átmehetek valamelyik hídon, a Dunán érkező óriáshajókat nézem, utazókat, akik élvezik az időtlenséget, szabadságot és kirajzanak a belvárosba, hogy pár órára beleéljék magukat Pestbe, Budába.

Ma délután Zuglóba tartok. Egy házat keresek, nem túl fiatal épületet, ami 4 generáció otthona és egy családi vállalkozás főhadiszállása, immár 80 éve.

MASSÁNYI MŰVEK BUDAPEST. ”Kicsi, családias, tradicionális” – ez áll az ajtó fölött, helyben vagyok. Nem kell a bebocsátásra egy másodpercet sem várnom, egyszerre érkezem a családi ház és vállalkozás úrnőjével, Massányi Kingával – ő dolgozni, én vendégségbe.

Massanyi_Kinga.jpg
Massányi Kinga

Kinga betessékel, majd pár percre eltűnik, de jó házigazdaként gondoskodik rólam . Szatmárutcai Lajosra, a cirmos-csíkos „hostess macska” gondjaira bíz, aki annak rendje és módja szerint felvezet a Massányi gombműhely fiókos nagytermébe.

szatmarutcai_lajos.jpg
Szatmárutcai Lajos, a "hostessmacska"

Kellett ez nekik – gondolom magamban, - Tőlem aztán nem szabadulnak fél napig! Fiókos terem? Ezer meg ezer gomb? Nekem, aki már 5 évesen gombot gyűjtöttem, naponta megszámoltam és rendeztem? És akinek ez a jó szokása azóta rendes gyűjtőszenvedéllyé nőtte ki magát?

gombok.jpg
Gombok

- Mi az, ami engem innen ki tud mozdítni? – kérdezem a visszatérő Kingát.
- Csak figyelj, nem ez az egyetlen érdekes rész a házban! – és már kezdjük is a kalandozást múltban, emeleteken, felújított és még rendezés alatt lévő szobákban.

Az elvarázsolt kastély teljes földszintje a gomb- és jelvényműhely maga, ebben nincs változás az évtizedek alatt. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy ezresével csomagokban érkezik a gomb és jelvény valahonnan keletről, majd átcsomagolnak és tessék, vegye-vigye. Itt tekercsben áll az alumíniumfólia, saját gép vágja ki a gomb- és jelvényalap formákat, Kinga maga tervezi a rávalót, hímzett selyem gombfelsőt, miniatűr képeket. És tervez mást is, ahogy haladunk a házban – Szatmárutcai Lajos sem tágít – minden lépés egy régi-új világot tár fel. Kinga gyerekkori szobája ma mini tárgyalóterem, külön extrákkal. Hiába, nem csak a gombműhely, de az üzleti érzék is örökletes! A Massányi Művek feje komoly üzletasszony, aki nem csak műveli, de tanítja is az üzletet kezdő és haladó üzletasszonyoknak, sőt szolgáltatási rendszert alakít ki hozzá, felismerve az egy napos irodabérlet realitását. A házban ez is elfér!

egy_kad_gomb.jpg

Pár lépés és az üzletnek hátat is fordíthatunk. A család korábbi nappalija ma mini – nem is olyan mini – színházterem! Felolvasóestek, legutóbb Jane Austin est, baráti, családias hangulat. Mindent lecsekkolok: profi öltöző(k), nőcis legkisebb helyiség, korabeli divatlapokkal tapétázott folyosó. Itt újra leragadunk, mert végigolvasom. Egy divatbemutató helyszíne is lehet. Lesz is! – helyesel a házigazda.

Massanyi_szinhazterem.jpg
Massányi színházterem

Bár nagy hőség még nincs, a tárlatvezetést a pincében zárjuk. Szeptember végén GOMBMÚZEUM nyílik a családi vállalkozás boltozatos, romantikus alagsorában! Ezer és ezer gomb, első látásra nem tudnám megmondani mire való szerszámok, családi fotók, könyvek várják a végső rendezést, ami a nyáron bőven ad majd munkát a háziaknak.

Milyen lesz? Lesz bürokrácia és grácia, kreativitás és relativitás, széplélek és néprémek, ármány és gyártmány, irónia és história, szkeptikus sok, (de szeptikus sokk nem), humor, vidámság és zsiványság, utazás és kutatás! – mondja egy szuszra Kinga.

Ott leszünk a megnyitón!

Szólj hozzá!

Címkék: Massányi Művek Gombmúzeum


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr204588013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása