HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.07.11. 14:58 Körtvély Adrienne

A Budapest-Bécs távolság divatban mérve - 1. rész

A Nagykörút és a Ringstrasse divatrajongó közönsége alig 100 éve ugyanazokat a képes, míves illusztrációkat nézegette a két főváros jeles divatlapjaiban. Jobban karcsúsít-e Gyovai Vilma fűzője – mellesleg világszabadalom – mint más alakformázók? Hol lehet a legfinomabb kelmékre szert tenni – nálunk a Brammer ma is működik! – a csodás „shilouettek” megformázásához?

A két város „divatos” kapcsolata a XX. század történelmi szakítópróbáját is kiállta. Az Anyukám lánykori világoskék ballonkabátja és a hozzá illő vörös kesztyű is Bécsből érkezett – na nem egyszerűen, gondolhatjátok! – majd rejtélyes körülmények között el is tűnt egy cukrászdából. Az viszont egyszerű lopás útján. Itthon éppen nem volt világoskék – vagy semmilyen – ballonkabát a Centrumban, gondolom… De sokan meg tudnák erősíteni a „nylonharisnya-lázat” a 60-as, 70-es években, mert azt is Bécsből kellett importálni a minimális valutakeret terhére.

De nézzük, milyen a két város kapcsolata 2012 nyarán! Két divatbemutatót hívunk segítségül, a Budapesti Divatiskola és a Bécsi Divatiskola (Hetzendorf Modeschule Wien) júniusi vizsgabemutatóit!

A Budapesti Divatiskolával nem tudok nem elfogult lenni. A legrégebbi művészeti szabadiskola Magyarországon, kiváló tanári karral és lassan negyedszázados jubileumát ünnepli. A BDI dinamikusan változott a korral, megragadta a lehetőségeket a fejlődésre, filozófiájában elválik a könnyű és a helyes út! A helyes út – jelen esetben is – az alapos és hosszan (3 évig!) tartó képzés, értékátadás, szakmai alázat. Ezek a hosszú távú siker titkai, az iskola erre készít fel.

Erről 2012. június 20-án este két ízben, az Erzsébet téri Akvárium hűs nézőterén is meggyőződhettünk. Egy divatbemutató óriási stressz, színházi precizitással működtetett gépezet. Modellek, smink, haj, cipő, hangosítás, fények, próba, próba, próba. És alkalmazkodás. És kitartás. Hogy csak a sarkköveket említsem!

A BDI vizsgabemutatói mindig egy téma köré szerveződnek. Az idén a „Retro dívák” voltak az ihlető forrás. A femme fatale, a végzet asszonya, akire minden tekintet azonnal ráirányul, akitől a férfiak elalélnak és akikre a nők féltékenyek. Jó kis téma nem? Nézzük!

Tervező és style: Boda Király Beáta
Fotó: Palkó Eszter
Modell: Simon Andrea, Zid Cecília
Smink: Palicska Rita
Haj: Niccoló Cina

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio1.jpg

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio2.jpg

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio3.jpg

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio4.jpg

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio5.jpg

Boda_Kiraly_Beata_kollekcio6.jpg

Tervező: Véges Nikolett
Fotós: Juhász Orsolya

Veges_Nikolett_design1.jpg

Veges_Nikolett_design2.jpg

Veges_Nikolett_design3.jpg

A végzősök kollekcióinak bemutatását a nyáron több részben folytatjuk! :)

A Bécsi Divatiskolára a Budapesti Divatiskola nyitott látószöget diákjai számára a 90-es években. A júniusi design-zarándoklat Bécsbe tanárok, volt- és jelenlegi diákok, fotósok és mezei divatimádók részvételével azóta és töretlenül tart! Miért? Mit tud Bécs, ami tetszik nekünk? Jövő héten bemutatjuk! Várunk vissza!

Szólj hozzá!

Címkék: Budapesti Divatiskola Bécsi Divatiskola


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr1004645641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása