HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.09.02. 13:28 Körtvély Adrienne

Klasszikusok és szezonok

Legutóbbi kabátmesénkkel hivatalosan is megnyitottuk az őszi-téli szezont, folytatás következik! Ma sem pantone számokat és másodközléseket kívánunk széles vászonra vetíteni, helyette adunk inkább pár szempontot, ami segíthet a stílusteremetésben, ha itt az ősz és megindul a vásárlási láz.

Kell egy tweed.png
Kell egy tweed...

Néhány klasszikust nézünk ma meg, miért is születtek ezek, mi a sikerük titka és milyen a viszonyuk az aktuális szezonokhoz. Coco Chanel pár hagyománya lesz a sorvezetőnk! Mert Ő nem egyszerűen ruhákat alkotott, igazi kategóriateremtő volt, stílusikon. Kis irodalmi áthallással azt mondhatnánk: minden mai tervező Chanel kosztümjéből bújt ki.

Az isteni Coco csillaga az I. világháború utáni években emelkedett a magasba. A 20-as, 30-as évek egyszerre modern, mondén és őssejtjéig átalakuló világa szinte kikövetelte magának ezt a vagány, lendületes alkotót, aki újat tudott mutatni. El tudjátok azt képzelni, hogy Chanel egy olyan alapanyaggal alapozta meg klasszikusait, amiből korábban csak férfi jégeralsót készítettek? Hogy ez az anyag ma luxuskategória és úgy hívjuk gyapjútweed? Bár a világháború utáni totális alapanyaghiány is szerepet játszott a választásban, azért ehhez kellett kurázsi!

A mai válságos viszonyok közepette, amikor mindenki inkább marad egy helyben – mondván nem kedvez az idő a vállalkozásoknak – mit tartana innovációnak a Mademoiselle? Amikor Coco kezdte, a nőknek még számlát sem nyitottak a bankok, mert együgyű, felelőtlen kis butuskáknak titulálták őket… És mégis, ma nincs nő, aki a nevét ne ismerné, saját stílusa kialakításában pedig ne tudná használni Coco teremtményeit.

A legalapvetőbb ezek közül a Chanel kosztüm. Egyszerű, tiszta, szimmetrikus vonalvezetése a hatásos megjelenés garanciája. Viselni úgy kell, ahogy Coco viselte. Hiába, az alkotás maga az ember! A kor, amiben született, már a nők munkába állásának időszaka volt. A kosztüm teljes sziluettje más, mint az alig 10 évvel korábbi női karaktereké, hiszen hiányzik alóla a fűző! Ha valakinek alkalma nyílik eredeti S fűzőt felpróbálni valaha is, ki ne hagyja! Nekem kb. tíz éve volt szerencsém egy múzeumi darabhoz, befűztek egy fertályórára. Azóta helyre került bennem az a mondás, hogy hozzátok a repülősót! Konkrétan nem kaptam levegőt és a fejem is megfájdult. Azóta a kosztümöt is jobban értékelem és ezt teszi a 2012-es szezon is, a legváltozatosabb színekben pompáznak a tweedzakók, kosztümök.

COCO kosztumben.jpg
Coco kosztümben

A másik legismertebb Chanel hagyomány a kisfekete. Mert kell egy ruha, ami minden továbbgondolást kibír. Tapasztalataim szerint ma ruhát választanak legnehezebben a nők. Inkább több darabból állítják össze a napi szettet, mert az változatosabb lehet… De szerintem nem itt kell keresgélni a valódi okokat, egyszerűen nem találják a nekik megfelelő ruhaformát, pedig minden alkatnak – itt a fizikai és a lelki alkatra is gondolok – van megfelelő. Én a magam részéről a kabátruhákért rajongok, a derékrészt ezzel lehet a legjobban formázni, és semmiben nem korlátozza a mozgást, sőt. Rafináltan lebeg, vonul, szinte viszi magával viselőjét. A végső érv a ruha mellett a reggeli időkorlát, ami a készülődést illeti. Egy ruhát felvenni igazán egy mozdulat. Jelenleg a trendi ruha peplummal (derékfodor) formázott, és hiszitek vagy nem, pont ezzel karcsúbb a derék! Érdemes kipróbálni!

Az isteni COCO kisfeketeben.jpg
Az isteni Coco kisfeketében

Peplumos kisfekete_s.jpg
Peplumos kisfekete

Végül a kiegészítők szerepéről, mert a bizsut, mint kategóriát is Coconak köszönhetjük. Bátran, halmozottan az igazi, ha rám hallgattok. Egyszerű fekete póló nyakrészére csiptetni egy tüllrózsát, a nadrágzsebre pár nagyobb méretű gyöngyszemet varrni, és máris nem az a farmer-póló hatású a megjelenés. A bizsuban még az is jó, hogy alkalmas a lelki karakter kifejezésére, azaz stílus- és statuszhordozó egyszerre.

A jó szezon sajnos alapos gardróbrendezéssel indul. Nem kell egyedül belevágni! Biztosan rácsodálkozunk majd pár elfelejtett, de annál jobb darabra és néhány balfogásunk is kidől a szekrényből. Utóbbiak mehetnek, pápá!

Ha vásárolni indulunk, nézzünk szét az egyes márkák weboldalán! Egyrészt már első látásra kiugranak a nekünk való darabok, így megspórolhatjuk a feles köröket… Vigyünk magunkkal olyan cipőt, ami ahhoz a darabhoz illik, amit vásárolunk. Kistükröt is, mert csak egy márka van a városban, ahol körtükör van a próbafülkében. Megfelelő fehérnemű alap.

És végül nézzük meg a vásárlási garanciákat is! Én olyan helyeken szeretek vásárolni, ahol az esetleges melléfogás nem jár végzetes következményekkel, visszavihetem és szájhúzogatás nélkül cserélnek vagy fizetnek vissza 30 napon belül!

Kimaradt valami? Igen! Következnek a kötöttek…

Szólj hozzá!

Címkék: ősz Coco Chanel


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr74744072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása