HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.10.24. 11:18 Körtvély Adrienne

Berlin-Budapest

Budapest-Bécs divatviszonyát már egy bejegyzés erejéig feszegettük itt. A BNV negyedik napja különleges találkozást ígért. Kicsit Berlinbe költöztünk, vagy Berlin költözött a BNV-re? A két várost egy fiatal divattervező köti össze, az Ő alkotásai érkeztek szombat délután a BNV Divatszínpadára. Milyen Merő Péter PETERMERO márkanevű kollekciója? Elegáns, modern, hatásos, letisztult. Alkotója az a féle tervező, aki tudja, hogy nem egy ruhán kell kiélni az összes ötletünket, hogy az anyagminőség mindennek az alfája és omegája, valamint a modern és klasszikus  közös hangon is tud szólni! Merő Péter Berlinben él. Van-e szerencsésebb lehetőség a BNV retro főtémáját ennek fényében is megvilágítani?

BNV_PeterMero.jpg

Az idén volt szerencsém Berlinhez és két látószögből is ránézhettem Kelet-Nyugat megújult viszonyára. Az egyik, a berlini Dóm kupolája volt, ahonnan jól látszik a város szerkezete. A Brandenburgi kapu, amit megközelíteni a keleti oldalról csak 1 km-es távolságban lehetett, erre magam is emlékszem. És látszik a panelerdő is... ja, csak mára színes szalagként fut át a városon. Felújítás, megújulás kipipálva.

A másik látószög a nem is olyan régi időkre egy „DDR” kiállítás volt. Itt eredeti Globus (az magyar!) konzervek (is) sorakoztak, meg Trabant és NDK-s ruhák a KGST bemutatókról! Mindennek tükörképét megtalálnánk egy-egy korabeli magyar divatlapban is. Nosztalgia tehát van, de ez valahogy nem megkötő emlékezés, hanem „ez volt, ez is volt” hangulatú, a’la Berlin.

BNV_PeterMero3.jpg

Berlin izgalmas város. Változó és nyerő, valahogy ezt éreztem. De milyen a város egy ott élő fiatal szemével? Péter meglepő dolgokat árul el. Berlin Németország legolcsóbb városa, ezért vonzza a fiatalokat, a művészeket is. Egyébként sem a pénz számít az emberek megítélésében, a város toleráns, befogadó, tápláló. Ez a könnyedség a PETERMERO ruhákon is érződik. Szinte látom a NŐ-t, aki az Unter der Lindenen átlebeg az Opera felé, mondjuk a lila nagyestélyiben.

BNV_PeterMero2.jpg

A ruhákról beszélgetve egy nagyon fontos aspektus is felvetődik! A minőségi gyártás kérdése! Ezekhez a ruhákhoz varróművészek kellenek, akiket nagyítóval lehet csak felkutatni, nincs egy rendszer aki őket a designerek felé terelné! Növekedni viszont csak biztos gyártási háttérrel lehet, lehetne… És a PETERMERO márka nagyon is kész az üzleti továbblépésre, jelenleg három városban, Párizsban, Berlinben és itt, Budapesten is kifutóra került a kollekció!

Jövőre Velük... ugyanitt és a nagyvilágban!

Szólj hozzá!

Címkék: bnv Merő Péter


2012.10.19. 13:11 BNVDivat

A játék folytatódik!

Jó hírrel zárjuk ezt a hetet a hosszú hétvége előtt. Az eredetileg 2012. október 7-i határidővel záruló játékunkat meghosszabbítjuk és egészen 2012. november 30-ig Tiétek a pálya. A sorsolás időpontját 2012. december 5-re módosítottuk.

A játék lényege továbbra is az, hogy a jobb felső sarokban lévő Játék oldalra kattintva, az ott található kérdéssorra válaszoltok és azt visszakülditek nekünk. Mivel a korábbi "Extra" kérdéssor megválaszolásához segítséget nyújtó helyszínek (Országos Széchényi Könyvtár: Ragyogás - Porcelán- és könyvritkaságok c. kiállítás, illetve BNV 2012) már bezártak, ezért új extra kérdésekkel készültünk Nektek a meghosszabbított játékban, amelyekhez a BNVStílus blog korábbi bejegyzései nyújtanak segítséget.

Mire vártok? A nyereményeink gazdára várnak! :)

Szólj hozzá!

Címkék: játék


2012.10.18. 14:01 Körtvély Adrienne

Close

Mindennek vége van egyszer. Bezártunk és pár napra úgy éreztük nagyon megérdemeljük ám a pihenést! A Trendsziget kreatív csapata azonban pihenni is csak kreatívan tud! Elköszönés ötletparádéval, pár nap nyugi után pedig már a következő kiállításon - dolgozunk!

Pedig nem indult egyszerűen! A tavalyi év sikere után ismét meghívást kapott a GOMBOLD ÚJRA! immár a 2.0 verzióval. Igen ám, de a jóra sokan kíváncsiak, ráadásul a BNV-vel egy időben! A Design Hét és pár jeles vidéki helyszín között kellett megosztani a döntős kollekciókat. Nekünk újító szerep jutott, elsősorban azokat a tervezőket láttuk vendégül, akik már kollekcióvá érlelték elképzeléseiket. Az Igéző két tervezőjét, mint tavalyi kiállítókat már bemutattuk a blogon, a későbbiekben a MELYKE kollekcióval is megismerkedhettek majd!

BNV2012_Jofejek.jpg

BNV2012_Charlestone_matyo_ErdeiGergotol.jpg

Ruhák tehát kiválogatva, kell még valami? Határozott igen a válasz! Szponzor, mondhatnám, de nem. Ide mentőangyal kellett!  Mert hiába érkezik a kollekció, ha nincs megfelelő eszköz, amin ezt magas színvonalon lehetne bemutatni. A mi mentőangyalunk a Váróczi Üzletberendezés lett, akik adtak, jöttek, szereltek oda- és vissza mintegy 20 db kirakati babát, így lehettünk átláthatatlan ruhahalmazból kiállítás!

BNV2012_GU.jpg

BNV2012_GU2.jpg

BNV2012_GU3.jpg

Ettől a perctől viszont habkönnyű életünk volt! A divat és társai vonzzák a látogatókat, állandó átjáróház voltunk és ez nem panasz. Közvetlenül a Divatszínpad melletti területen - ez mondjuk nem is csoda -, napi két-három bemutató a Werk Akadémiától a MOMÉ-ig, a Revlon Hajshowtól az Igézőig.

BNV2012_Hangulat_SzepligetiAgi_turkizarany_muszlincsoda.jpg
Szépligeti Ági - türkiz-arany muszlincsoda

BNV2012_Modart.jpg
Modart

BNV2012_Revlon_jaroproba_backstage.jpg
Revlon Hajshow, járópróba a backstage-ben

BNV2012_Revlon_hajshow.jpg
Revlon Hajshow

Itt kell megjegyeznem, hogy amit a kifutón lát a kedves vendég az a jéghegy csúcsa. Szép, csillogó, vonzó. A munka oroszlánrésze a backstage-ben zajlik, ahol percre pontosan kell cserélni a kollekciókat, a modelleket, elkészíteni legalább 15 „fejet” és sminket, plusz cipők és zene. Néha úgy érzem, hogy aki ezt le tudja vezényelni, az a Holdra szállásra is képes lenne, ugye Patrícia!? :)

Szólj hozzá!

Címkék: bnv


2012.10.11. 11:28 Körtvély Adrienne

Az üveg filozófiája

A párhuzamosok nem a végtelenben találkoznak, hanem a BNV-n! Van egy pillanat, amikor megmagyarázhatatlan borzongás fut végig rajtam. Éppen elkezdem a beszélgetést Faludi Gabriellával, a FALUDI G ékszermanufaktúra tervezőjével, amikor hopp, mi is van?

Gabi ékszereit már pár napja ízlelgetem, vissza-visszanézek a kis színes standra, sőt már egy gyűrűt is sikerült beújítanom és kéretik nem újabb gyűjtőszenvedélyt a szememre vetni! Kaptam! Elkezdünk tehát beszélgetni, hogy kicsit jobban megismerjem a "Duna szelet" alkotóját, és szinte a saját életrajzomat hallom vissza, kopp…

BNV_FaludiG_Duna_szelet.jpg
Duna szelet

Hogy kislány korában is imádott rajzolni, mindenfélét készíteni, de végül is egy tanulós leánykával szemben elvárás a „normális” végzettség… Tudjuk, hogy a szülők jót akarnak és jót is tesznek, ha a tudás megszerzésére buzdítanak, de aki alkotónak született, az is lesz. Persze némi kurázsi azért szükséges hozzá…

Gabi filozófia szakos diplomával a zsebében egy üvegműhelybe ment tanulni és hosszú évekig belsőépítészeti munkákat végzett. Az üvegékszerek születése azonban már egy másik születéshez is kapcsolódik, hiszen a gyermekvárás időszaka az apró formák felé fordította a tervezőt - nem véletlen egybeesés úgy érzem. :)

BNV_FaludiG_ekszer_a_tuz_szerelmeseinek.jpg
Ékszer a tűz szerelmeseinek

BNV_FaludiG_ekszer_a_viz_szerelmeseinek.jpg
Ékszer a víz szerelmeseinek

A manufaktúra olyan női dolog, ha jobban belegondolunk. Szervesen tud illeszkedni a 21. század nem éppen egyszerű elvárásokat teremtő munkaritmusába!  Így lett a tervből műhely, és lett életmód is, amibe sok minden belefér: munka is, család is. A filozófikus üvegek megálmodója az élet teljességét tűzte ki célul, ami nem gépies, nem untat, sok szín van benne jelen és sok-sok alany - én, te ő, mi, ti, ők!

Hogyan lényegül ez az filozófia ékszerré? A személyességtől, az aprólékos részletekre fordított nem kevés időtől, a szenvedélytől, ami a szépség újabb és újabb rétegét éri el. Nagy szerencsénkre, mert így mi is választhatunk!

BNV_FaludiG_ekszertervezo_palyazat_nyertes_darabja.jpg
Ékszertervező pályázat nyertes darabja

Szólj hozzá!

Címkék: ékszer Faludi Gabriella


2012.10.02. 23:06 Körtvély Adrienne

SLANG SLANG by Sonja Lang

Nagyon erős hét ígérkezik divatbemutató vonalon a BNV Divatszínpadán! A bécsi Fashion Week után itthon is látható lesz Lang Sonja divattervező legújabb kollekciója!

Sonja munkáival legutóbb 2 éve találkoztam személyesen, a Király utca egyik őszi kiállításán egymás mellett voltak a ruháink. :) Azóta történt egy és más, Bécs lett a főhadiszállása a tervezőnek, de 2012. október 6-án délután 16 órától hazalátogat a kollekció! Vendégünk egy interjúra, többet is megtudhattok majd! Addig is: videó, fotó, na és persze a BNV teljes divatszínpadi programkínálata!

Lang Sonja 2012.jpg

Lang Sonja 2012 2.jpg

Lang Sonja 2012 3.jpg

Lang Sonja 2012 4.jpg

Lang Sonja 2012 5.jpg

Lang Sonja 2012 6.jpg

A BNV divatszínpad programja:

divatszinpad_programok_blog.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bnv Lang Sonja


2012.10.02. 22:47 Körtvély Adrienne

Egy kiállítás képei - 1. rész: A készülődés

Szombaton kora délután érkeztem a Széchényi Könyvtár Herend napjára. Kicsit kalandos a feljutás a Várba, de a liftben azonnal meggyőztem két hölgyet, hogy jöjjenek velem. Volt rá jó okom, egyrészt a páratlan porcelán kiállítás már csak pár napig volt látható, másrészt egy izgalmas játék is várta a látogatókat, tőlünk és velünk! Játék a könyvtárban - az idén így kezdődött a BNV bemelegítő köre! Divat, stílus és hagyomány izgalmas találkozása blogos stílusjátékunk - remélem letöltötted már! -, nem is hagyta hidegen a látogatókat. Lázasan keresték a megfejtést a herendi dísztálakon! Közben a Blogger maga porcelánfestésbe bonyolódott az előcsarnokban, melynek a vége az lett, hogy jelenleg kicsi méhecske, apró margaréta és éneklő kismadár díszíti körmeit! :) Szigorúan a herendi mintakészletből! Vigyázok is rájuk!

És vigyáztam rá tegnap is, amikor a -2. napon - igen, ilyen van nálunk is, nem csak a Szigeten - kilátogattam az épülő BNV-re. Valamiért szeretem ezeket a pillanatokat. Megérkezni egy kiállításra mindig egy ígéret az izgalmas napokra. Az "A" pavilon hatalmas csarnokában, az építési területen olyan rend volt, mintha Japánban lennék! Semmi szétszórt szerszámok, építési mindenféle mindenfelé, kis túlzással a padlóról lehetne enni. A hihetetlen színű szőnyegek - vaníliasárga, pink, türkiz - fólia alatt várják a nyitónapot, izgalmas látványuk már most jókedvre derített!

Visszaszámlálás indul!

Szólj hozzá!

Címkék: bnv Herend


2012.09.29. 15:15 Körtvély Adrienne

Divatművészet francia módra

Sikkes francia divatiskola Budapesten, ez a MODART. Franciaországban akkreditált művészeti főiskola, amely a francia állam által elismert diplomát ad ki! Nem semmi! És a MODART a BNV vendége lesz. Szombaton (október 6-án) 15 órától egy divatbemutatóval érkeznek. Nézzük mi vár ránk, ha 9 ifjú designer rendezi közös látószög alá legújabb terveit!

Brezovits Anna Demons in Heaven kollekciója már a jövő tavasz és nyár formáit rajzolja elénk. A diplomakollekciót a gótikus és reneszánsz építészet inspirálta, 30-45 éves hölgyek részére, alkalmi viseletre szánt ruhák alakultak ezek ihletésében. Az öltözékeket olyan nőknek ajánlja a tervező, akik szeretik az eleganciát egy kis fiatalos-rockos stílussal keverni!

Brezovits_Anna.jpg

Búzás Luca üzenete: „don’t forget to be awesome” azaz “ne felejts el lenyűgözőnek lenni”! A valóban lenyűgöző  japán divatkultúra elevenedik meg benne, ahol minden európai képzeletet felülmúlva és minden normát átlépve öltözködnek, eklektikájuk mégis új, egységes stílust teremt.

Buzas_Luca.jpg

Garamvölgyi Eszter Dancing line kollekciója szintén a japán kultúrából merít. Itt a hagyományos, művészi kézírás, a kalligráfia határozott, fekete vonalai változnak íves, mégis határozott vonalvezetésű ruhákká.

Garamvolgyi_Eszter.jpg

Gelléri Mirtill Mon flick elnevezésű darabjai a dolgozó nők igényire reflektál, a mozgalmasság és változatosság két végpontja között.

Gelleri_Mirtill.jpg

Horváth Kinga szintén a nagyvárosi életet élő nőknek tervezett. A funkcionális, ugyanakkor egyedi, érdekes, szemet vonzó részletekkel emeli ki viselője egyéniségét.

Horvath_Kinga.jpg

Janoschek Angéla óvodás kora óta tudja, hogy divattervező szeretne lenni, igaz akkor még csak királylány ruhákat rajzolt! Így nem kell csodálkozni, hogy diplomamunkája témája az Alice csodaországban című film lett. Az elkészült öltözékeket 2013-as tavaszi-nyári szezonra tervezte a designer, színvilágát elsősorban a kék és zöld színekre építette, a mintás anyagokat egyszínűekkel vegyítve.

Mechle Viktória változatos, színes és mintákban bővelkedő kollekciót alkotott, nem kis kihívás egy ilyet elkészíteni! Inspirációja a 60-as évek korszaka, bolondos, felszabadult világa.

Tesényi Dóra WYN Lesz-e világvége 2012-ben? A Maya naptár véget ér, de divatszezon utána is lesz, erre a paradoxonra vártunk! A tervező ősi maya motívumokkal dolgozik, ruháit csíkritmusok teszik dinamikussá.

Tesenyi_Dora.jpg

Tóth Cecília Tünde Art Deco rajongó, ezt nagyon meg tudom érteni! Egyszerű, letisztult, mégis hatásos pasztellek játszanak, sejtetnek, takarnak a kollekcióban, ami a tervezői ajánlás szerint akár egy laza farmerrel is viselhető.

Toth_Cecilia_Tunde.jpg

A Divat Művészete! Mode ART! Várunk!

Szólj hozzá!

Címkék: bnv Modart


2012.09.27. 22:57 Körtvély Adrienne

Élményt vigyenek!

Tegnap már hivatalosan is elkezdődött a BNV! Túl vagyunk a sajtótájékoztatón! Már „csak” építeni-építeni-építeni kell, próbálni a bemutatókat újra és újra, és a backstage-ben szorgoskodni, és ahogy azt az angol hírszerzőktől jól tudjuk: egy valami mindig közbejön… De majd megoldjuk azt is!

De vissza a tegnapra! Rendelni sem lehetett volna szebb őszi délutánt, gondoltam, amíg a Ferenciek teréről  bekopogtam magam piros lakkbőr, erősen retro hatású telitalpú magas sarkúmban a Táskarádió Eszpresszó  Egyetem tér melletti összes termeibe. Mikor beléptem, rögtön vállon veregettem magam, hogy nem a két és féléves unokahugi-cukival jöttem! Pedig csak egy hajszálon múlt, hogy kivételesen nem gyerekkel érkeztem munkába. A hely, ahol a BNV a sajtótájékoztatóját tartotta, hamisítatlan retro, annak minden kellékével együtt. Így nagy, nagyon nagy számban fellelhető itt lendkerekes kis-és nagyobb autó, különböző életkorú Teddy macik, valamint műanyag babák hosszú sora és búgócsigák. Gyerek legyen aki ennek ellent tud állni! És még Bambi is kapható!

DSCN0184.JPG

Jelentem, a hangulat azonnal családiassá vált ilyen környezetben! A vendégek és újságírók sem feszengtek, helyette egy érdekes játékkal kezdtük magunkat szórakoztatni. Kiben milyen élmény idéződik fel az egyes tárgyak láttán? Végül három korcsoport alakul ki, kinek a fiatalsága, kinek a gyermekkora idéződik fel. És igen, vannak akik csak néznek, mert nagyjából akkor születtek - igazságtalanság! Nem úgy Endrei Judit, a sajtótájékoztató háziasszonya, akinek számos saját élménye van a BNV-ről, ahol sokszor járt és dolgozott is korábban.

DSCN0177.JPG

Nekik aztán különösen nagy élmény a BNV idei három kisfilmje Gyurival a főszerepben, ahogy kemping bicajozik, vagy a pilleszék funkcióit ismerteti, netán az MK 24-es magnót bűvöli! Mert itt is igaz a design-megmaradás törvénye, miszerint tárgy nem tűnik el, csak átalakul! Jelen esetben kultusszá válik, építőkockává a kezünkben, hogy összerakjuk múltunk vidám emlékeit. És a BNV ennek és más élményeknek bőséges tárháza lesz az idén is!

DSCN0178.JPG

Élmény tehát a főszerepben! Mi is lehet ez? Például a mama remekül érezheti magát a Divatszigeten, nyugodtan nézi a bemutatók sorát, nem aggódik, mert a gyerkőcök a Kölyökparádén foglalják el magukat - ami nem rövid szórakozást jelent! Ezalatt a papák, nagyobb gyerekek, szinglik és más látogatók a Game4All videojáték show-n játszanak félnapszám.

A BNV hosszú! 5 nap! Az idei évben már délutáni jegy is váltható lesz, ami csak 500 Ft és minden nap 15 órától lehet bemenni vele! Legfeljebb kicsit lelépünk a munkából, az úgyis olyan RETRO! :) De ezt nem én mondtam! ;-)

Szólj hozzá!

Címkék: bnv


2012.09.26. 10:09 BNVDivat

Játék: start!

Örömmel írjuk, hogy elindítottuk a BNVStílus blog történetének első játékát. Reméljük tetszeni fog Nektek. :)

A jobb felső sarokban kattintsatok a "Játék" nevű állandó oldalra, ott minden részletet megtaláltok: játék menete, időtartama és persze a nyeremények. Siessetek, a játék csupán 2012. október 7-ig tart! A díjakért pedig megéri küzdeni, higgyétek el nekünk!

Stílusos játékot kívánunk Nektek!

Szólj hozzá!

Címkék: játék


2012.09.24. 23:00 Körtvély Adrienne

BNV. Stílus. Játék!

Van egy könyv, ami tetszik nekünk. Rólunk szól! Az idén jelent meg, nagyszerű szerzők tollából. Ez a könyv a Magyar Divat 1116 éve címet viseli.

A_Magyar_Divat_1116_eve.jpg

A BNV stílusjátékának tudásbázisa is ez a könyv. Ha szerettél volna egy olyan történelemkönyvet ami igazán szórakoztató, most megtaláltad! Értékes, divatos nyereményekkel is csábítunk a játékra, amit itt hirdetünk meg!
A játék teljes kérdéssora szerda reggel lesz letölthető és egészen a BNV záró napjának és órájának végéig online játszható!

A játékszabályzatot - benne a nyereményekkel - addig is tanulmányozhatod!

Szólj hozzá!

Címkék: játék


2012.09.22. 16:21 Körtvély Adrienne

KORTÁRS RETIKÜL, avagy a ceruzaruha esete Kosaras Renivel

Jó hír! BNV-s stíluscsapatunkat mától a KORTÁRS RETIKÜL rádió hangja erősíti! Nem akármilyen hangot kapunk, gazdája élénk, vagány, kíváncsi, nőies, maga is alkotóművész! Ő fog majd több világjárt – de nem viharvert – tervezőt és kortárs képzőművészt faggatni a Divatszínpadon október 6-án arról, hogy mi a titka a boldogulásuknak? Vendége lesz Tanai Togouro Gyula képzőművész, Gál Bori színcoach, Kovács Krisztina a Várfok Galéria művészettörténésze és Gereben Zita énekesnő is. De ne vágjunk az események elébe, így is koncentrálni kell, hogy a végére összeálljon a kép!

Van egy ruha, amit mi, nők őrzünk a szekrény mélyén véletlenül sem azzal a céllal, hogy hordjuk! NEM! Lehet ez egy fari – retro darab mára az tuti – vagy ceruzaruha, esetleg bikini vagy szalagavatós szoknya, egy a lényeg:vamíg ez a kabaladarab jó, addig van esélyünk, jogunk és bátorságunk élni!

Tegnap este Reni kezdte a Facebookon, hogyan lehet lefogyni 3 kilót 3 nap alatt. Ó milyen kreatívak is tudunk lenni, ha másról van szó! Csak úgy áramlanak az ötletek! Fuss, mint a gyalogkakukk – aki nem tudná mi ez, nézzen utána nyolcvanas évek meséinek – de felmerül a káposztaleves és a szauna is mint lehetséges megoldás.

Kosaras Reni_s.jpg

Reni kifejezetten karcsú lány. De neki a ruha kell és kész! A ceruzaruhához meg tökéletes forma kell, annyi szent. Nincs kétségem, meg fogja csinálni, ismerem az elszántságát másban is. Lendületes és expresszív képeket fest, most éppen tükörre álmodja ezeket egy készülő novemberi divatbemutató társművésze lesz ugyanis. Mert mindig kitalál valamit, amit más nem , de nem áll meg itt, meg is valósítja az ötleteit. Pár éve azt határozta el, hogy hangot ad a művészeti pályán élőknek, így jött létre a KORTÁRS RETIKÜL rádióadás. Divattervezők, színészek, festők és más alkotók azóta állandó vendégei.

Kortars retikul.jpg

Aki még többet szeretne tudni az éteri hangról, megsúgom, hogy nem egy elszállt művésztípus. Például tökéletesen főz, süt, ezekkel is állandóan kísérletezik. Sok időt spórol meg ezzel nekünk, már a kész receptet kapjuk meg. Legutóbb a tökéletes tönkölybúza kenyér volt napirenden! Időnként traktorozni is eljár, ide kisfia viszi meglehetős gyakorisággal. :) De egy tuti retikül mindig vele van. Kortárs.

Itt az idő! Hangolunk!

Szólj hozzá!

Címkék: Kortárs Retikül


2012.09.20. 21:48 Körtvély Adrienne

13!

13 nap és nyitunk! Október harmadik napján, pontban 11 órakor a divat-stílus terület színpadán, az „A” pavilonban kezdünk!

A babonásoknak a tizenhármas miatti félelem ellen programokat sorolunk, bár a bűvös tizenhármason bőven túllépünk, meg lehet nyugodni! A megnyitó eseménysora még titok, de divatbemutató lesz, annyi biztos. Velünk lesz a Gombold újra! az idén is. A hagyományoknak megfelelően kiállítás keretében jelennek meg az egyedi, művészi öltözékek. Ezúttal azonban nem csak az idei versenypalettát mutatják be, de választ kapunk arra is, hogy mi lesz a tervezőkkel egy ilyen pályázat után, hogyan tovább?

A bemutatók igazán csütörtöktől indulnak be, délután a munkával, iskolával hamarabb végző látogatóinkat először HERITAGE by OMOKO, majd a Forrai Magániskola kollekciói szórakoztatják, bevallom nagyon izgat a dolog, nem láttam még Őket! Aki bemutatókra vágyik, azoknak igazán a hétvégét tudnám még ajánlani. Kora délután szintén két neves művészeti iskola mutatkozik be, először a MODART lép a kifutóra, majd a WERK Akadémia szervezésében Lang Szonja és Petermero bemutatókat láthatunk. Ez azért is jó hír, mert a művészek Bécsben, illetve Berlinben élnek, de a BNV hívására a harmadik „B” betűs várost, Budapestet is be tudták kapcsolni az életükbe. Vasárnap Till Fashion bemutató, szintén kora délután, majd 14 órától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem zárja a divatbemutatók sorát.

FolkFashion1.jpg

FolkFashion2.jpg

FolkFashion3.jpg
Folk Fashion afrikai divatbemutató is lesz

Aki pénteken látogat ki, nagy tolongásra számítson! Délután egykor érkeznek vendégségbe a magyar női olimpikonok és paralimpikonok, a Magyar Női Karrierszövetség meghívására. Aki benne volt az olimpiai lázban, figyelte a magyarok sikereit, azoknak biztosan feltűnt, hogy a fizikai felkészültségen kívül kivétel nélkül említették a mentális magabiztosságot. Erről is fogunk hallani, ránk is fér!

Két könyv is érkezik hozzánk! Poós Zoltán: Állami áruház c. könyve a BNV fő témájára, a retrora reflektál. Szeptember lévén eszembe is jut, hogy még kisiskolás vagyok és Anyuval vásárolni indulunk lehetőleg valami nagyvárosba, Miskolcra vagy Debrecenbe, vagy a Balcsiról haza Budapesten állunk meg. Skála vagy Centrum ez itt a kérdés, esetleg az Úttörő Áruház! És aki azt hiszi, hogy csak úgy vettünk iskolaköpenyt, tornaruhát, vagy szabadidőruhát – az utóbbiakból szigorúan piros kellett – az nagyon téved. Vadásztunk, akár pult alól is… Itt ez a méret nem volt, ott az a szín. „Majd a jövő héten lesz!” – csattant a boldog válasz gyakran az eladók szájából, és én soha nem értettem, mi öröm van abban, ha nem tudnak eladni semmit. :)

BNV_divat.jpg

Másik könyvünk az idén jelent meg, nagyon vártuk és annyira szeretjük, hogy hamarosan egy játékot is indítunk vele! A Magyar Divat 1116 éve c. könyvről van szó, pár napon belül a többi is kiderül! A könyv kiadója, az Absolut Média egy állandó standdal is jelen lesz és több újdonsággal is szolgálnak még!

Folyt. köv.!

Szólj hozzá!

Címkék: bnv divatbemutató


2012.09.15. 16:15 Körtvély Adrienne

SMINK, ami van

Az új szezon gyönyöreit kutatva ma a smink a penzum! Legalábbis elkezdjük a témát, a befejezés kis stílusszigetünkön lesz a BNV ideje alatt!

A smink megosztó téma. Mi a szebb? A természetesség? A leheletnyi finomság az arcon vagy valami igazán ütős, drámai? Álarc vagy igényesség az arcfestés? Egy biztos, amióta világ a világ a test – és az arc – díszítése, festése minden kultúrában megtalálható. Bizonyos sminkek, mint a rizsporos arc, vagy a vékony szemöldök, füstös szem és vérvörös száj hármasa igazi korjelző.

Rizsporos_smink.jpg
Rizsporos smink

30as_evek.jpg
'30-as évek

És a különböző sminkstílusok – ugyanúgy, mint bizonyos vonalvezetésű ruhadarabok – állandó körforgásban újra és újra felmerülnek a trendpalettán.

30as_evek_ujratoltve_az Illamasque_palettajan.jpg
'30-as évek újratöltve az Illamasque palettáján

Milyen a jó smink? A válasz végül is egyszerű. Ami pont nekünk való! Kor-, színtípus- és személyiségazonos. Őrült, ha Te is az vagy, és finom, ha ez fejez ki inkább. Bevallom, én sminkpárti vagyok. De csak annyira, hogy ne korlátozzon, 10 percnél több időt nem töltök vele. Ha valami alkalmi megjelenésre vágyom, irány egy profi!

Hogyan kezdjünk sminkelni? Hivatásos sminkes a megoldás, ő az alapokra és a fortélyokra is megtanít, nem kell a tévedéseinket a szó szoros értelemben magunkon hordozni. Pár dolgot viszont az első találkozás előtt érdemes megtenni. Az első az arcbőr állapotát optimálisra tuningolni! Egy jó kozmetikus és saját erőfeszítésünk kettőse meghozza a kívánt eredményt! Ami milyen is? Egyenletes, rugalmas és színes arcbőr. Ez utóbbi, mármint a bőrszín meghatározás a következő lépés! Az arcbőr alapszínének megfelelő alapozó kiválasztásával szinte garantált a siker. Ha nem, az tragikus. Túlszolizott narancsfejjel vagy túlexponált fehér arccal riogathatjuk a környezetünket.

A napi smink kialakításában rutint kell szerezni. Érdemes olyan termékeket választani, ami megfelel az életmódunknak, például 10-12 órán át kitart. Hidegben és napsütésben, úszás közben, ha éppen így szeretnénk!

Mi lenne, ha a BNV-re már kicsit felkészülve érkeznétek? Ha a napi smink már nem probléma, léphetünk az alkalmi felé! Ha kezdő vagy, próbáld saját belső karakteredet megfogalmazni pár mondatban, ez nagy segítség lesz a  sminkes szakembernek! Szóval, milyen vagy? Romantikus? Drámai? Klasszikus? És egy fotót is bevállalsz az új sminkben? Mi feltöltjük!

Addig is egy kis inspirálódás…

Bronzgyonyor_a_Chaneltol.jpg
Bronzgyönyör a Chaneltől

Szivarvany_irisz.jpg
Szivárvány írisz

Modern_gesa.jpg
Modern gésa

Szólj hozzá!

Címkék: smink


2012.09.13. 20:19 Körtvély Adrienne

Oda megyünk lakni, ahol stílust kapni!

Áldott hűs idő, végre itt van! Picit esik, de nincs vihar mint nyáron, és valahogy úgy érzem, a dolgok felgyorsulnak. A BNV kapunyitás alig három múlva, éppen itt az ideje, hogy elkezdjük bemutatni az idei BNV stílusban utazó szereplőit! Ilyenkor úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, ha érkezik a karácsony, számolom visszafelé a napokat. Mi lesz a fa alatt, avagy stílusunk szigetén?

A Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ) állandó partnere a BNV-nek. Évek óta világszínvonalú, káprázatos standon kel életre a magyar lakberendezők fantáziavilága. Ötlete mindenkinek van, lehet. De ezt összerendezni, meglátni a trendben magunkat, a nekünk való megoldásokat vagy valódi trenderré válni már profizmus.

LOSZ_BNV2011.jpg

Acelos_szurke_kompozicio.jpg

Szurke_aranyos_refles_szinekkel1.jpg

Cool.jpg
LOSZ stand a BNV-n 2011-ben

Többször volt szerencsém látni a LOSZ standjának építkezését. Mert ez egy valódi építkezés, mint egy házé – valódi falak, burkolatok, festés. Majd érkeznek a bútorok, a kiegészítők és végül az utolsó virágszál is a helyére kerül. Az egymásra épülő folyamatok pontos, tervszerű ritmusa minden más standépítőt is lenyűgöz, fél szemmel az összes többi kiállító figyeli, mikor lesz már kész? És valahogy éppen mindenkinek arra lesz dolga, kíváncsian kukucskálunk be a szomszédba!

Minden_a_tervezessel_kezdodik_Szucs_Klara.jpg
Minden a tervezéssel kezdődik - Szűcs Klára tervei

Nem lesz ez idén sem másként! Bekukucskálunk, majd bemegyünk, végül ott ragadunk. Lesz is miért! Ács Erzsébet és Lang Viktória, a szakma igazi nagyágyúi öt napon át foglalkoznak a látogatókkal, személy szerint. És egy ilyen beszélgetés nem múlik el nyomtalanul, döntésirányba haladhatunk tovább a vacillálás, halogatás helyett. Tapéta vagy festés, esetleg mindkettő, de mégis hogyan? Fürdőszoba box, piros sarokban zuhanytemplom, kék sarokban kád, melyik lesz a győztes? Pénzkímélő megoldások, avagy a régi bútor új ruhája, esetleg mégis az új a jobb? És igen, kérdések és válaszok környezetkímélő megoldásokról, ez is a zsebünkre megy!

Klasszikus_es_modern.jpg

Nem tudom miért, nekem ősszel mindig lakásfelújítási lázam van. Már nincs hőség, de még hideg sincs, éppen alkalmas a festésre, és a karácsony is kellő távolságban van ahhoz, hogy meggyőzzem magam egy-egy bútor teljes átfazonírozásáról. Luca napra kész is lesz. :)

A LOSZ standra – megsúgom – az utolsó nap utolsó órájában is érdemes menni! Ez az idén pontosan október 7-én 17 órakor kezdődik! Miért is? Egy kis vidámságért mindenképpen! Tavaly ebben az időpontban tetőzött a hangulat, 15 lakberendező egy ágyban pezsgőzött! Mit tartogatnak az idén? Meglátjuk!

Pezsgo_az_iden_is_lesz.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: bútor lakberendezés Címkék LOSZ


2012.09.10. 11:56 Körtvély Adrienne

Kötetlenül

Puha, meleg, nem gyűrődik. Színes, bohém, életre kelt. Mi az? Bármi, ami kötött! Ruhatárunk jolly-jokere, lehet téli, nyári – igen, bikini is! – nyaklánc és hajpánt, valamint bokavédő. Ez utóbbi retro darab reneszánszát éli majd itt Budapesten perceken belül, hiszen a Hooters lányok is ezt viselik!

Az első kötött ruhadarabok a divat történetében jellemzően alsóruhák voltak, vagy kifejezetten kiegészítő funkciót töltöttek be, gondoljunk csak a nagykendőkre. A felső, sőt az elegáns ruhatár darabjai közé az angolok emelték – jó okuk volt rá! Egyrészt telis-tele voltak finom gyapjúval, másrészt szigetország az övék, ahol sokszor nagyon bántó a szél, védekezni kellett ellene. És az angolokat nem kell félteni, képesek a puszta funkciót arisztokrata nívóra emelni! Így volt ezzel Lord Cardigan is, aki a krími háború egyik vezető tisztje volt, fázósabb, vagy éppen találékonyabb az átlagnál. Ő készíttette magának azt a darabot, amit ma kardigánként ismerünk – a laza, elöl gombos fazon – és ezt viselte a katonai zubbony alatt. Katonatársai ugyan gúnyolták ezért, de ő azzal vágott vissza, hogy az életét nem félti, ha kell meghal a háborúban, de a náthát ki nem állhatja. :) A kardigán végül bemasírozott a legfelsőbb körökbe, sőt az etoni elitdiákok egyenruhadarabjai között is ott van. Legutóbb pedig a királyi esküvőn pompázott, ennél már nincs feljebb! De az angolok nevezték el a másik kedvenc kötött darabot, a pulóvert is. „Pull over the head”, azaz fejen áthúzós! Ennek leghíresebb viselőjét, Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászót az angol királynő ütötte lovaggá – még egy pont náluk! A magyar kötött megnevezések közül a ”lélekmelegítőt” indítanám egy nemzetközi mezőnyben!

Cardigan_Hillary.jpg

Kate_Middleton_leheletnyi_kasmirban_az_eskuvojen.jpg

De milyen az aktuális szezon kötött szemszögből? Lesz, van, nem kell nyugtalankodni. Sőt! Őrült, asszimmetrikus formák, oversize méretek, határtalan fantázia a trend vezérfonala! Vagy éppen gyermeki énünk kiélése egy-egy régi norvégmintás darabban. Van, aki nem szereti a kötöttet. Mert kövérít, mert nem lehet ráöltözni, mert adott esetben macerás a tisztítása, és bolyhozódik. Nézzük, hogyan válasszunk! Jó minőségű fonalból készül csak jó darab. A gyapjú melegít, nem a poliészter! A forma rendkívül fontos, a lazább vonalvezetés kevésbé telít. És vigyázat a mintákkal is, a keresztbe csíkos nem lesz nyerő mindenkinek! A kötött kiegészítőket azonban azok is szeretni szokták, akik nem rajonganak a pulcsikért, ruhákért! A sálakban igazán megvalósíthatjuk magunkat, az óriás bohémságoktól a lehelet vékony csipkecsodákig.

Egy_vidam_darab_Telanyoknak.jpg

Kotetlenul.jpg

Legújabban kötött ékszerek is készülnek, sőt akár mi is készíthetünk egyet kötetlenül!

Orias_kotott_nyaklanc.jpg

És egy végső érv azoknak, akik a kötöttet túl sportosnak érzékelik. Így viselte a szexi stílusikon, Marilyn Monroe:

Marilyn_Monroe1.jpg

Marilyn_Monroe2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kötött


2012.09.02. 13:28 Körtvély Adrienne

Klasszikusok és szezonok

Legutóbbi kabátmesénkkel hivatalosan is megnyitottuk az őszi-téli szezont, folytatás következik! Ma sem pantone számokat és másodközléseket kívánunk széles vászonra vetíteni, helyette adunk inkább pár szempontot, ami segíthet a stílusteremetésben, ha itt az ősz és megindul a vásárlási láz.

Kell egy tweed.png
Kell egy tweed...

Néhány klasszikust nézünk ma meg, miért is születtek ezek, mi a sikerük titka és milyen a viszonyuk az aktuális szezonokhoz. Coco Chanel pár hagyománya lesz a sorvezetőnk! Mert Ő nem egyszerűen ruhákat alkotott, igazi kategóriateremtő volt, stílusikon. Kis irodalmi áthallással azt mondhatnánk: minden mai tervező Chanel kosztümjéből bújt ki.

Az isteni Coco csillaga az I. világháború utáni években emelkedett a magasba. A 20-as, 30-as évek egyszerre modern, mondén és őssejtjéig átalakuló világa szinte kikövetelte magának ezt a vagány, lendületes alkotót, aki újat tudott mutatni. El tudjátok azt képzelni, hogy Chanel egy olyan alapanyaggal alapozta meg klasszikusait, amiből korábban csak férfi jégeralsót készítettek? Hogy ez az anyag ma luxuskategória és úgy hívjuk gyapjútweed? Bár a világháború utáni totális alapanyaghiány is szerepet játszott a választásban, azért ehhez kellett kurázsi!

A mai válságos viszonyok közepette, amikor mindenki inkább marad egy helyben – mondván nem kedvez az idő a vállalkozásoknak – mit tartana innovációnak a Mademoiselle? Amikor Coco kezdte, a nőknek még számlát sem nyitottak a bankok, mert együgyű, felelőtlen kis butuskáknak titulálták őket… És mégis, ma nincs nő, aki a nevét ne ismerné, saját stílusa kialakításában pedig ne tudná használni Coco teremtményeit.

A legalapvetőbb ezek közül a Chanel kosztüm. Egyszerű, tiszta, szimmetrikus vonalvezetése a hatásos megjelenés garanciája. Viselni úgy kell, ahogy Coco viselte. Hiába, az alkotás maga az ember! A kor, amiben született, már a nők munkába állásának időszaka volt. A kosztüm teljes sziluettje más, mint az alig 10 évvel korábbi női karaktereké, hiszen hiányzik alóla a fűző! Ha valakinek alkalma nyílik eredeti S fűzőt felpróbálni valaha is, ki ne hagyja! Nekem kb. tíz éve volt szerencsém egy múzeumi darabhoz, befűztek egy fertályórára. Azóta helyre került bennem az a mondás, hogy hozzátok a repülősót! Konkrétan nem kaptam levegőt és a fejem is megfájdult. Azóta a kosztümöt is jobban értékelem és ezt teszi a 2012-es szezon is, a legváltozatosabb színekben pompáznak a tweedzakók, kosztümök.

COCO kosztumben.jpg
Coco kosztümben

A másik legismertebb Chanel hagyomány a kisfekete. Mert kell egy ruha, ami minden továbbgondolást kibír. Tapasztalataim szerint ma ruhát választanak legnehezebben a nők. Inkább több darabból állítják össze a napi szettet, mert az változatosabb lehet… De szerintem nem itt kell keresgélni a valódi okokat, egyszerűen nem találják a nekik megfelelő ruhaformát, pedig minden alkatnak – itt a fizikai és a lelki alkatra is gondolok – van megfelelő. Én a magam részéről a kabátruhákért rajongok, a derékrészt ezzel lehet a legjobban formázni, és semmiben nem korlátozza a mozgást, sőt. Rafináltan lebeg, vonul, szinte viszi magával viselőjét. A végső érv a ruha mellett a reggeli időkorlát, ami a készülődést illeti. Egy ruhát felvenni igazán egy mozdulat. Jelenleg a trendi ruha peplummal (derékfodor) formázott, és hiszitek vagy nem, pont ezzel karcsúbb a derék! Érdemes kipróbálni!

Az isteni COCO kisfeketeben.jpg
Az isteni Coco kisfeketében

Peplumos kisfekete_s.jpg
Peplumos kisfekete

Végül a kiegészítők szerepéről, mert a bizsut, mint kategóriát is Coconak köszönhetjük. Bátran, halmozottan az igazi, ha rám hallgattok. Egyszerű fekete póló nyakrészére csiptetni egy tüllrózsát, a nadrágzsebre pár nagyobb méretű gyöngyszemet varrni, és máris nem az a farmer-póló hatású a megjelenés. A bizsuban még az is jó, hogy alkalmas a lelki karakter kifejezésére, azaz stílus- és statuszhordozó egyszerre.

A jó szezon sajnos alapos gardróbrendezéssel indul. Nem kell egyedül belevágni! Biztosan rácsodálkozunk majd pár elfelejtett, de annál jobb darabra és néhány balfogásunk is kidől a szekrényből. Utóbbiak mehetnek, pápá!

Ha vásárolni indulunk, nézzünk szét az egyes márkák weboldalán! Egyrészt már első látásra kiugranak a nekünk való darabok, így megspórolhatjuk a feles köröket… Vigyünk magunkkal olyan cipőt, ami ahhoz a darabhoz illik, amit vásárolunk. Kistükröt is, mert csak egy márka van a városban, ahol körtükör van a próbafülkében. Megfelelő fehérnemű alap.

És végül nézzük meg a vásárlási garanciákat is! Én olyan helyeken szeretek vásárolni, ahol az esetleges melléfogás nem jár végzetes következményekkel, visszavihetem és szájhúzogatás nélkül cserélnek vagy fizetnek vissza 30 napon belül!

Kimaradt valami? Igen! Következnek a kötöttek…

Szólj hozzá!

Címkék: ősz Coco Chanel


2012.08.31. 14:36 Körtvély Adrienne

KabátOK!

Ősz, gyere már! – sóhajtottam fel alig egy hete, amikor a kánikula napokig 40 fokon tetőzött. Hiába szeretem a nyári, „aligruha” könnyedséget, sortot, színes papucsot, kis felsőt – elegem lett. Kabátot akartam, kosztümöt, színes harisnyát, magas sarkakat, csizmát, eleganciát!

Több szenvedélyem derült már ki a blog írása közben, a táskagyűjtögetéstől a kreatív ékszerek halmozásáig. De mentségemre legyen szólva, jó és inspiráló okokat szolgáltattam – Nektek is! Nincs vége ennek a közhasznúságnak, ma kabátmesét varázsol a klaviatúra!

A történet kezdetén március vége van, Kyotóban vagyok és éppen csak szitáló esőben a császári kert felé veszem az utam megnézni, nyílik-e már a cseresznyevirág? Hosszú, nagyon karcsúra szabott, tollal bélelt fekete és vízhatlannak hitt paplankabátot viselek, lépkedek tehát bátran egy kis esernyővel rásegítve a „water resistant”-ra. Londont már többször kibírta, gondoltam nem lehet baj. De ettől a perctől az események olyan gyors fordulatot vettek, hogy igazából csak kb. 2 óra múlva, az immár újra tökéletesen száraz kabátomban tudtam először arra gondolni, hogy… De nézzük mi is történt!

Esernyo.jpg

Az enyhe szitálást 1 perc alatt felváltotta a felhőszakadás, megérkeztek a dementorok a Harry Potterből, fenyegetően beúsztak Kyoto légterébe, esti sötétségbe vonva ezzel a várost. Csak a villámok világítottak sűrűn. A szél olyan sebességgel fújt, hogy az esernyőt, mint egy kis szívószálat csavarta ki a kezemből, majd röptette más hasonló esernyőkkel együtt. A kép annyira szürreális volt, mint egy Magritte festmény, csak a keménykalapos emberkék hiányoztak az égről. Persze gondolkodni ezen nem volt idő, sodortak az események, próbáltam megkapaszkodni egy buszmegálló oldalfalán és valahogy a pavilon teteje alá jutni. A víz addigra hömpölygött az utcán, a kabátom rommá ázva és éreztem, ahogy a hátamon folyik a víz.

Ekkor történt az isteni közbeavatkozás (Deus ex machina) mint a jelentősebb eposzokban. Egy japán lány megfogott és bevonszolt a kétlépésnyire lévő borbélyüzletbe. Komoly táv volt, közel lapos kúszásban tettük meg. Mindkettőnkből folyt a víz továbbra is, ezúttal már a fekete grespadlóra. Kabát levet. De mi legyen vele? Házigazdáink nem először láthattak tájfunszerűségtől sújtott turistát… Lévén egy fodrászüzletben voltunk, több nagy teljesítményű hajszárítóval próbáltak a kabátomon segíteni, sikerrel. Igaz, legalább egy óráig tartott művelet. Közben kiderült, hogy Puskást mindenhol ismerik, itt is. Tudják, hogy mi magyarok magyarul beszélünk és nem németül, vagy angolul, sőt eredeti japán zöldteát is ittam. Azóta sem esett forró ital annyira jól. Végül feltettek egy, a szállodám felé közlekedő buszra, immár csontszáraz kabátban. Hiába. Rajtam addigra eluralkodott az érzés, hogy valamit tennem kell. Vagy hajszárítót hordok magammal ezentúl akkumulátorral, minden eshetőségre készen, vagy VESZEK EGY ÚJ KABÁTOT. Mondanom sem kell, ez utóbbi késztetés győzött, bár egy újabb elázás kellett még hozzá, Potsdamban, június végén. Az új kabátom svájci hegymászók által ihletett márka, lélegzik is, nemcsak vízálló, természetesen hiperkarcsú és LILA.

Az a bizonyos lila Wellensteyn.jpg
Az a bizonyos lila Wellensteyn

Aki ebből a történetből azt az egyszerű tanulságot vonja le, hogy ne utazzunk esős helyekre, ha nem akarunk bajt, van egy rossz hírem. Eső lesz itt is, érkezik az ősz! Mi kell a kabátvásárláshoz? Jó ok, hogy ne feszüljünk be és sok jó információ kedvencünkről. Nézzünk körül tehát kabátügyben!

A kabát az alapruhatár része, de olyan elvárásokat támasztunk vele szembe, hogy azt EGY kabát sajnos nem fogja kielégíteni, ezt rögtön szögezzük le. Szép vagy meleg? –ez kabát hasznosság mérőskálánk két végpontja. Ha sokat utazunk, akár naponta több órát, tömegközlekedünk, az időjárás viszontagságainak elviselése a funkcionalitás felé tereli a választást. De legyünk okosak! Egy szép kabát is tuningolható megfelelő eszközökkel a fagytűrés irányába. Ami segít az a természetes alapanyag, a jó bélés, külső és belső (!) sálak használata, kesztyű, sapka és megfelelő cipő, csizma. Tehát nem az egy szál kabáttól kell várni mindent!

Kezdő kabátvadászoknak egy örök klasszikust ajánlanék, a köpenykabátot (robecoat) teveszőr vagy fekete színben. Húzós, tudom, de számoljunk egy kicsit! Egy JÓ kabát több éven keresztül része a ruhatárnak, ha kellően meleg nem kell túlságosan aláöltözni, így a többi darabra fordított pénzen spórolhatunk! Ez a kabáttípus nem hoz zavarba akkor sem, ha kissé elegánsabb megjelenésre van szükségünk, színházba vagy rendezvényre megyünk.

Egy gyonyoru robecoat a HERMEStol.jpg
Egy gyönyörű robecoat a HERMES-től

Haladóknak a következő darab a „lelkitípus” kabát. Mindenki saját karakterének megfelelően válasszon romantikus, kreatív vagy éppen hatásos, military darabot. Ez utóbbi éppen nagyon trendi, sőt egy-egy lágyabb darabba is kevernek a tervezők duplafém gombsort és némi feszes vonalvezetést. A military kabát nagyon energikus külsőt kölcsönöz és nem az első alkalom, hogy visszatér a divat körforgásában. Érdemes lesz tehát megtartani vagy éppen padláson keresgélni.

Military lagyan es feszesen egyszerre_s.jpg
Military lágyan és feszesen egyszerre

A következő darab a szélsőséges időjárási viszonyokat kivédő „nefagyjmeg-neázzel” kabát. Ha elsősorban a mindennapokban szeretnénk viselni, vigyázni kell, itt nem egy sídzsekiről beszélünk! Lehet pufis, de könyörgöm, jól szabottat válasszunk, esetleg vigyünk magunkkal egy kritikust, barátnőt, barátot, anyut. Egy jó darab ebből a műfajból cool, de a rossz, na az katasztrófa!

Pár színötlet: a teve és a fekete már szóba került, a további színeket jellemzően az aktuális trendek diktálják. 2012 őszén a legmenőbb a lila és pink lesz. Élénk, merész, feltűnő ősz-tél előtt állunk!

És nem kell aggódni, a BNV-n lesz ruhatár! :)

Szólj hozzá!

Címkék: ősz kabát


2012.08.24. 13:57 Körtvély Adrienne

Mi a RETRO?!

Nem kell értelmező szótár után kapkodni, ha azt halljuk: RETRO. Egyértelmű mire utal, régebbi szokás, divat újraéledését és érvénysülését értjük alatta. Érdekesebb kérdés, hogy miért van erre szükség? Mi az a vonzás, nosztalgia, ami a múlt felé fordít?

A retro elsősorban érzelem. És mint ilyen, torzít, de a retro tükrébe pillantva, valahogy minden szép, szebb. És mi vágyunk erre az egyszerű élményre, átértelmezzük az elmúlt időt mai jó érzések megéléséért.

Pedig a múlt sem volt jobb, de nagyon fiatalok, vagy fiatalabbak voltunk, és bizony vagányan vágytuk a jövőt! Jó pár emberrel beszéltem a környezetemben, hogy mi jut eszébe elsőre a 80-as évekről? Legfőbb sérelemként az országhatárok szigorú meglétét, a szellemi és fizikai bezártságot említették. És mégis, ma visszagondolva erre, nem a határátkelések gyomorszorító méltatlanságára emlékeznek – vámos, 50 dolláros valutakeret három évre, stb. – hanem arra, hogy ki merték játszani ezt. Hogy volt kurázsijuk, merszük a saját pénzünkből azt venni, amit csak akartak, gyereknek: Commodore 64-et, valami normálisabb magnót és kazettát hozzá, Bravo újságot, Fa szappant, Milka csokit vagy éppen mélyhűtő szekrényt. :)

Vannak, akik úgy tartják, hogy a múltba nézés veszélyes, megköt, nem enged megélni a jelent. Ebben is van valami. Én viszont úgy vagyok a pozitív múlttal, hogy nagyon egyszerűen jelenné transzformálom, valami folyamatos múlttá. Például kifejezetten gyűjtöm a régi idők jó dalait, lett légyen magyar vagy külföldi, fő szempont, hogy lehessen rá táncolni. Mert a tánc is egy olyan retro dolog. :)

És a retro hullám tetejére csak most érkezünk! Figyelem, figyelem! A kultikus sorozat újraindul és biztos vagyok benne, hogy egy országot fog a fotelhez szögezni a Dallas péntek esténként az elkövetkező pár évben! Milyen hatása lesz ennek a divat és más design trendekre? Nem nehéz bejósolni. Valamiért úgy érzem nagyon könnyen érvényesül majd a Dallas-style, az új és a régi egyaránt, szépen kézen fogva. Mert a buggyos vállak, kosztümök, Lucy overalljai már a vezető divatmárkák polcain csücsülnek jelen időben is. Mi pedig felkutathatjuk anyáink ruháit padláson-pincében, egy kis rerto családi hétvége jegyében!

Hogy mi a retro? Írtam már a lényeget? A retro téma! A BNV fő témája! Idézi a 70-es, 80-as évek BNV-korszakait, amikor áramlott a tömeg Budapest nagy kiállítására, mert itt divatos volt lenni, trendi volt kiállítani! Mégis mit nyújtunk a’la retro? Filmet, Veletek! Bulit, Veletek! Játékot, Veletek! Bővebben a következő hetekben…

Eredeti Dallas.jpg

Uj Dallas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retro bnv


2012.08.21. 15:48 Körtvély Adrienne

Ékes szerek

A pár bejegyzéssel korábbi táskamese sztorimban őszintén elmondtam, hogy egy táska vásárlása komoly disszonanciát okoz nekem, már tudjátok miért. Csodás módon, az ékszervásárlásnál ez a dilemma elő sem kerül. Igaz, nem volt ez mindig így! Mindaddig, amíg egy kedves ékszerész ismerősöm megmagyarázta, hogy ékszert vásárolni nem kockázatos, kifejezetten értékálló, értéktartó vásárlási forma. Az ékszer az marad ami: arany, ezüst, drágakő.

Azóta teljesen beleéltem magam a gondolatba, sőt rám kevésbé jellemző módon meghajlok a több évezredes hagyomány előtt, miszerint egy nőnek az ékszerek biztonságot jelentenek. Jó időkben a stílus magabiztosságát, rossz időkben – válságban például – anyagit. Most már csak a jó időket kell megvárnom és jól bevásárolni, mert bevallom, eddig ezt leginkább elméletben tettem meg! De minden cselekvést a gondolat előz meg, azt legalább helyre raktam már!

Míg a nemes ékszerekben lemaradásom van, addig bizsuból már hegyeket képeztem. Ez ügyben már régen felvilágosultam, Coco Chanel után, szabadon! És vannak köztes kategóriák, ahol érdekes, értékes fémekkel, féldrágakövekkel és teljesen egyedi tervezői koncepcióval fordul felénk egy-egy márka. Pár éve ez az igazán kedvelt terepem, az innovatív, kísérletező és ezerféle modern ékszer.

Szabó Tönki Teodórával 2010-ben ismerkedtem meg, hol máshol, mint egy botanikus kertben. Logikus ismerkedési pont ez két divattervező számára. Az alkalmat a Szegedi Füvészkert LOTUSZ Fesztiválja teremtette, ahol a pompás elképzelés szerint virágihletésű divatbemutatóval készült négy tervező. Mindent lepróbáltunk, vártuk az esti nyitást, amikor leszakadt az ég. Ömlött az eső, a szabadtéri színpadunknak annyi lett, a hozzá vezető út is sártengerré változott… A nehézségek azonban nagyon erős kovászt is tudnak képezni ám, rögtön kipattan a kreatív-megoldó szellem! Egy mini belső teremre hangoltuk a bemutatót alig egy óra leforgása alatt, a közönség fergeteges örömére. És mi azóta folyamatosan tudunk egymás dolgairól, ki hol tart, merre visz a szakmai útja.

Dóra első látásra is egy merész nő, problémamegoldó, kreatív, olyan típus, aki nem csak mondja, hanem meg is csinálja. Így egyáltalán nem lepődtem meg, amikor arról értesültem, hogy új vállalkozásba vágta a fejszéjét és ékszerekkel kezdett el foglalkozni. Sikerre van ítélve, így a válság közepén is.

Az általa képviselt GOOIX márka ékszereit tavaly már láthatta a BNV közönsége. Kiállítóként is jelen voltak és divatbemutató formájában is felvonult a kollekció. Ütős kis darabok, nagyon veszélyesek! Rögtön megtetszik valami a kollekcióból, ami nem hagy nyugodni, ami ott motoszkál a fejedben. A GOOIX hat az emberekben megbúvó gyűjtőszenvedélyre, az apró kis charme-ok el is érik, hogy belekezdj ebbe.

De semmi gond, hiszen tudjuk: aki ékszert vesz az stílusból és jövőtervezésből is jelest kap!

Gooix vagany karikagyuruk.jpg

Gooix ugye nem mindennapi.jpg

Gooix  szinkavalkad.jpg

Gooix a te idod.jpg

Gooix  inyenc charme.jpg

Gooix gyongyok.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ékszer GOOIX


2012.08.09. 11:41 Körtvély Adrienne

Belső színek

Ma délután 15 óra 15 perctől új háttérképet kapott a monitorom! Ez azért lényeges, mert eddig egyszínű volt, alapeset, amit a gép dobott és kész. Most három színes kis fiola látható az eddigi nyugi helyén, vibrálnak rendesen! A változás okát, kiszínesedésem történetét itt olvashatjátok.

Trend színesnek lenni! A colorblocking kedvenc stílusjátéka a biztos kezű tervezőknek, ruhában, lakásban, autóban, ételben, mindenben. Amivel egy tervező dolgozik, azok elsősorban a látható színek. Amivel a befogadó, azok belső, érzésekkel telített színképzetek. Vannak színek amiket szeretünk, elfogadunk, sőt vágyunk. Velük és bennük önazonosnak érezzük magunkat, mert lelki karakterünknek megfelelően emelnek ki, támogatnak minket.

A színekről mindenki tud valamit, illetve tudni vél. Bizonyos színek szimbolikus jelentéssel bírnak, gondoljunk csak a pirosra, feketére. Mindkét szín drámai, vigyázat! Mélyvíz, csak úszóknak! És vannak nehéz színek, amikkel alig tudunk bánni, vagy régimódi beidegződések fordítanak el tőlük. Időnként tehát nem árt egy szakember a nagy színtalálkozásban! Én is így voltam vele, akinek azért kötelező minimum a jó színismeret és színérzék, de a belső színek útja egy egészen más világ!

Ezért ültünk ki ma délben a Gozsdu udvar egyik teraszára Gál Borival, aki a SZÍNEZŐ csapatának megálmodója, lelke és motorja. Nagy vállalkozás volt ez ebben a melegben, de valahogy nem fogott rajtunk a tűző nap, annyira belemerültünk a szín-coachingba.

Hogyan zajlik egy színcoaching? Mint az élet. Van múlt, jelen, jövő. És vannak kérdések, válaszok és választások. Itt ezek mini fiolában várnak ránk,felfedezőkre. A kétszínű üvegcséket forgathatjuk, közben beleélhetjük magunkat belső énünkbe, nem kisebb céllal, mint hogy eljussunk legjobb önmagunkig. Érdekes játék nem? Engem teljesen bevonzott, egyrészt mert nagyon szeretek játszani, de azt is szeretem, ha a dolgoknak tétje és értelme van.

Így jutottam el a koralltürkiztől a mélykéklilán át az ármaló vérvörösig. „Légy Önmagad! Mindenki más már foglalt!” – Oscar Wilde híres sorai nem véletlenül kerültek a SZÍNEZŐ weboldalának nyitólapjára. A belső színek felragyogtatása képesség, amit iskolázni és gyakorolni kell, valójában életprogram. DO IT!

Megnyugtathatok Mindenkit, hogy Gál Bori nem kerüli majd el a BNV-t. Készül rá és mi várjuk, hogy elárasszon a szivárvány jelentéssel bíró színeivel!

2Gal_Bori.jpg
Gál Bori

1Eletfa.jpg
Életfa

7Szinezo.jpg
Színező

3Kek_ha_eg.jpg
Kék, ha ég

4Kek_ha_festmeny_KosarasRenata_festmenye.jpg
Kék, ha festmény - Kosaras Renáta festménye

5Lila a mikroszkop alatt.jpg
Lila a mikroszkóp alatt

6Narancsintenziv.jpg
Narancsintenzív

Szólj hozzá!

Címkék: szín Címkék Színező


2012.08.07. 10:17 Körtvély Adrienne

Múzeum? De nem unalom!

Ha múzeum, akkor osztálykirándulás. Ez mindenkinek bejön. Ja, és az unalom… Ofő halad elöl, mi hosszú tömött sorokban utána, és már alig várjuk, hogy valami izgalmas történjen velünk. Így kell ennek lennie?

Engem múzeum ügyben a bécsi Kunsthalle Toulouse Lautrec kiállítása szabadított fel igazán, úgy 10 éve. Egy jó kiállítás életet hoz, kort rajzol, nem steril, de annál inkább szenvedélyes, ezt azóta biztosan tudom. Gondoljunk csak bele: lehet-e, kell-e úgy Lautrec-et nézi, hogy kényszeredett faarcot vágunk, miközben a kánkán korát idézzük?

Úgy alakult, hogy BNVstílusunk nyarán most pár bejegyzés múzeumi kiállításokhoz kapcsolódik majd. És ennek a későbbiekben is jelentősége lesz! Az idén, ha hűsölni vágyunk a megakánikulában, vagy az esős idő feletti bosszankodás idejét szeretnénk valami élményre cserélni, jó irányt veszünk az Iparművészeti Múzeum felé, vagy a Kiscellibe, esetleg a Szombathelyi Képtárba.

De kezdjük a pesti oldalon! Az Iparművészeti Múzeumban a londoni Victoria and Albert Múzeum gyűjteménye vendégeskedik, beszédes címmel hívogatva Pest és Buda népét, turistáit: MŰVÉSZET MINDENKINEK! De mi van a V&A logó mögött? A világ első és így műfajteremtő iparművészeti gyűjteménye. Már ez sem lenne kevés, de jön vele egy szemlélet, amit a cím nagyszerűen kifejez, és amit a londoni múzeum páratlanul jól csinál!

A tavalyi évben kétszer is volt szerencsém Londonhoz. Szakmai ártalom vagy sem, de ha egy városba belépek, az iparművészeti múzeumok, negyedek egyes számú célponttá válnak a szememben. Hogy miért tudok szeretni egy múzeumot Bécsben, Berlinben, Londonban? Mert van bennük élet, áradás, áramlás.

A londoni Victoria and Albert Múzeum Cromwell Roadon álló épülete – két másik csodamúzeum szomszédságában – pontosan ilyen áramló hely! Jönnek az emberek csak úgy az utcáról, esőben egy hétköznap délután, vagy venni valami szépet, mert éppen alakalom adódik az ajándékozásra. És a jó múzeum a belépés szándékától függetlenül bevonz és megtart. Minden kényszer nélkül áraszt el kincseivel. A szép és még szebb tárgyak a múzeum falai között nem emelkednek fölénk elszigetelten, hűvös fuvallatát árasztva a múltnak. Épp ellenkezőleg, pezsgésbe, kölcsönösségbe kerülnek velünk, mindennapi emberekkel. A V&A találkozóhely a város szívében, eső és szél nélkül, ami Londonban fő szempont tud ám lenni egy randihelyszín kiválasztásakor! A múzeum földszintjén több kávézó, teázó, étterem – otthonról hozott szendvicset is lehet fogyasztani –, vagy jó időben a pompás belső kert ad lehetőséget a pihenésre, szemlélődésre. A tárgyak mellett ez is fokozza a múzeum kedveltségét. Nekem kedvenc helyemmé a holland csempés terem lett, kandalló, finom tea és más ínyencségek – angol leckék haladóknak. :)

Az alapító Albert herceg, a híres Victoria királynő férje pontosan ezzel a céllal hozta létre a múzeumot: minőségi teret adni az emberek találkozására, az idő múlatására. Ezt a találkozást itt és most, Budapesten élhetjük át, és nem lesz unalmas, ígérhetem! Hogyan is lehetne az egy olyan kiállítás, ahol a divat a zászlóshajó?

Edward Hodges Baily Albert herceg mellszobra_1841_VA.jpg
Edward Hodges Baily: Albert herceg mellszobra, 1841

A portland vaza keramiamasolata.jpg
A Portland váza kerámiamásolata

1Az erdo_terv William Morris_Philipp Webb_John Henry Dearly_1887_VA.jpg
Az erdő. Tervezte: William Morris, Philipp Webb, John Henry Dearly, 1887

2Fuszeres szelence_Mogul Birodalom_18szazad_VA.jpg
Fűszeres szelence, Mogul Birodalom, 18. század

3Henry Courtney Selous A vilagkiallitas megnyitoja_1851-1852_VA.jpg
Henry Courtney Selous: A világkiállítás megnyitója, 1851-1852

Jacqard szovesu selyemruha_1862_VA.jpg

 Jacqard szovesu selyemruha reszlet_1862_VA.jpg
Jacquard szövésű selyemruha, 1862

Karosszek_tervezte F Rothbart és Th Kolb_1851 korul_VA.jpg
Karosszék. Tervezte: F. Rothbart és Th. Kolb, 1851 körül

Mazas csempek portrekkal_Iran_1600-1650_VA.jpg
Mázas csempék portrékkal, Irán, 1600-1650

4Tal Bernard Palissy stilusaban_George Pull_1869 korul_VA.jpg
Tál Bernard Palissy stílusában, George Pull, 1869 körül

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum Címkék Iparművészeti Múzeum


2012.08.02. 11:05 Körtvély Adrienne

Plusz élmény? Szombathely!

Az, hogy a Szombathelyi Képtár nyitott szemléletű, befogadó és különleges kulturális kulináriák helyszíne, számomra nem újdonság. Életem egyik legjobb divatbemutatójának színhelye volt 2003-ban a RÚZS kortárs magyar festmény kiállítás közege, ahol egy tervezői csoport tagjaként – NŐ 4X, ha valaki még emlékszik – a rúzs lehetséges színei ihletésében tartottunk divatbemutatót. Halvány rózsaszín, lilába lángoló narancs, vérvörös ruhák a képek közötti képzelt kifutón, és hogy a produkció még elvetemültebb legyen, egy szerb punk banda tette alánk a zenét. Ezt csak azért emlegetem fel, mert alkotóként mindig kell egy közeg, ami tovább lendít, ami megmér, ami lehetőséget ad, nyit a közönség felé.

A Szombathelyi Textiltriennálé színhelye is a képtár. A kiállítás kaleidoszkópján keresztül öt gyöngyszemet látunk, a szalag, a zászló, a tér-, a miniatűr- és a designtextilek gyöngyszemeit, káprázatos összképet így rajzolnak a színes és egyedi kortárs textiltémában. A plusz élményt fokozza, hogy a híres Lodzi Textilmúzeum művészei is itt kaptak teret, hogy a magyar közönség előtt bemutatkozzanak.

Kecseti_Gabriella.jpg
Kecseti Gabriella

Solti_Gizella.jpg
Solti Gizella

Buczkowska Anna_Lodz_Szuletes.jpg
Buczkowska Anna (Lodz)

Sak Dorota_Lodz_Bolcs es bolond szuzek.jpg
Sak Dorota (Lodz)

Szólj hozzá!

Címkék: múzeum textil Szombathelyi Textiltriennálé


2012.07.30. 17:45 Körtvély Adrienne

Porcelán a könyvtárban

Ezer éve oda járó vagy csak frissen beiratkozott olvasók, vizsgára készülő diákok, lelkes kutatók, ínyenc történelmi élményekre vágyó turisták. Az Országos Széchényi Könyvtár a kulturális zarándoklat állandó célpontja. Ide, a Budai Vár egyik épületszárnyába emelkedett hangulatban érkezik a látogató, a szó mentális és fizikai értelmében is! Könyvek, képek, plakátok, nyomatok, folyóiratok, napilapok, kézzel írott vagy nyomtatott történelem vár. És időnként más is…

Ez a más ezen a nyáron a Herendi Porcelán, míves könyvekkel kísérve! A két téma egymásra reflektálva ad új látószöget a papír és porcelán csak első látásra szokatlan kettősének. Ha jobban belegondolunk, a kifinomult életstílus, a páratlan tehetség, gondolatok és szimbólumrendszerek hordozója mindkettő.

Herend_Lifestyle_06.jpg

A Herendi Porcelánmanufaktúra világhírnevét nem kell bizonygatni, de nem lehet elégszer felemlegetni. Elég egy rövid átgondolás, nem tudnék olyan helyet mondani, ahol akár az idén ne találkoztam volna vele utazásaim során. Tokió, Kiotó nem egy luxusáruházában vásárolható herendi porcelán, júniusban Bécsben, a Schönbrunnban, Ferenc József magánlakosztályában láttam történelmi darabokat és legutóbb Berlinben, ahol egy pompás kiállítás hívogatja az Unter den Lindenen sétáló helyi és turista érdeklődőket.

Herendi porcelán élményért azonban nem kell elutaznunk! Ezen a nyáron szerencsénkre elég a Széchényi Könyvtárba felemelkedni, ahol „RAGYOGÁS – Porcelán- és könyvritkaságok” címmel egy szépséges kiállítást láthatunk. Megtaláljuk itt Ferenc József császári készletét, ami eredetileg 4496 darabból állt, de mára már csak néhány darab maradt fenn. Őcsászári- és királyi fensége itt, a kiállítás mai helyén, az akkor még királyi palotában használta a míves készletet.

Találkozhatunk a híres Victoria porcelánokkal, amelynek legújabb változatát, a Royal Garden-t kapta az évszázad esküvőjére Vilmos és menyasszonya, Kate Middleton. De itt sorakoznak sorban a Rotschild-, a Windsor-, az Andrássy-, az Apponyi-, a Héderváry-, a Siang Noir- és a Wales-mintával díszített készletek is.

A nemzeti könyvtár kincsei közül a Képes Krónika 19. században készített nemes másolatát fedezhetjük fel, de gróf Széchenyi István és Klapka György által dedikált könyvek, Kossuth Lajos és gróf Teleki Pál levelei is feltűnnek a tárlókban, nem véletlenül!

Azt, hogy a herendi kiállításra még visszatérünk a BNV megnyitása előtt, már itt megígérhetem! Addig járjatok arra, vagy ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

Herend Victoria minta 2.jpg
Victoria minta

Herend Rothscild minta.jpg
Rotschild minta

Herend Apponyi minta 2.jpg
Apponyi minta

1 komment

Címkék: porcelán Herend Országos Széchenyi Könyvtár


2012.07.26. 16:59 Körtvély Adrienne

Táskamese

„Mit keres?” - hangzott el kedvenc táskaüzletemben legutóbb bécsi divattúránk alkalmával a készséges eladókisasszony szájából. A jó válasz – az elvárt – egy ilyen szituációban a kéket, pirosat, kicsit, közepeset, zsebeset, lakkot s a többi. De én egy jó ideje csak egyet keresek már: indokot. Miért is vegyem meg a nyolcvanadik táskámat? És elhihetitek, a szabvány indokokon régen túl vagyok, hogy még hupilila nincs, vagy kis hupilila nincs, vagy nagy. Mert van. A gardróbot meg úgy tágítom, mint Hermione azt a bizonyos gyöngyös táskát a Harry Potterben. Ó, ha egy ilyen lehetne nekem egyszer!

Hermione gyongyos taskaja.jpg
(Hermione táskája :))

Jelenleg - hogy az érvekből ki ne fogyjak –, a funkció kezd nagyon érdekelni. Természetesen jó okom van rá. Imádok utazni, és nincs ami visszatart az 1990 Ft-os repjegyáraktól. Kivéve, ha nem vihetek mindent, ami nekem kell…

Tehát éppen csomagolási kísérleteket végzek fapados légitársaságok kézipoggyászaira. A paraméterek, amiben gondolkozhatom: 50x40x20 cm térfogat és max. 10 kiló súly. Három pár cipő alatt el sem indulok, halálfélelmem van a laptopom nélkül – aminek súlya az évek során jelentősen csökkent – és egy elegáns kabátot a sivatagba is magammal viszek, ez az alap. A bővítmények: nadrágoK, ingeK, egyebeK, többes számban. Most légy okos! A kísérlet a minimál súlyú táska – de guruljon azért! – elkészítésénél tart. Amit itt súlyban nyerek, azt használhatom más dolgok elhelyezésére. Ígérem, megoldom még ezen a nyáron a problémát! „Egyéni kísérlet a köz hasznára” – Stevenson után szabadon és a légitársaságok nagy bánatára, mert nem fogok túlsúly- és méretpénzt fizetni az biztos!

De nézzük, mi újság táska ügyben egyébként! A véleményskála két abszolút végpontja a kérdésben a következő: az egyik vélemény szerint a táska az egyes számú státusz szimbólum, a másik csak egy szükséges tárgyként tekint rá.

A táska története – ahogy minden tárgy története – egy alapfunkcióból indul, majd az idők folyamán telítődik többletjelentéssel, válik akár szimbolikussá. Mindenkinek van kedvenc táskaformája – nekem a vállon hordható, max. csípőig érő és viszonylag nagyobb méretű, mert szeretek pakolni – és kedvenc színe – nálam a metálszínek, a tób (szürkés drapp) és az örök fekete. Valamint mindenki gondban van a használaton kívüli táskák tárolásával. Ez közös női érzés. Én legszívesebben üvegvitrinben tárolnám őket, mint valami porcelánt, de tekintettel kell lennem családom férfitagjainak lelkiállapotára is, ezért az elvarázsolt gardrób felső polcain – tehát nem egy polcon – nagyon biztonságos körülmények között sorakoznak.

De miért is viselünk táskát? Mert vannak dolgok, amit mindig magunknál szeretünk tudni. És vannak dolgok, amiket időnként el kell szállítani. Vagy a kettőt egyszerre. Pénz, személyes iratok, nesszeszer – ami ugye maga is egy táska – határidőnapló, telefon, laptop, nehezen boldogulnánk nélkülük. És az utazásokról ne is beszéljünk, ahol egy jó táska megválasztása létkérdés, ahogy azt a fentiekben már ecseteltem.

Egy táska designerhez is ellátogattam, hogy a kérdést alkotói oldalról is megvizsgálhassuk. Lengyel Zsuzsi kicsiny üzlete a Vígszínházzal szemben, egy tipikus pesti bérház belső udvarán található, ide voltam hivatalos. Beléptem és az jutott az eszembe, hogy ha egyszer a XX. század vége és jelen évszázadunk budapesti épülettörténetét valaki megírja, nehogy megfeledkezzen a kapualjak és udvarok kicsi iparművész műhelyeiről és üzleteiről! Mert aki tervező iparművészként pályát kezd vagy folytat, aki számít és aki feladta, na az szinte mind megfordult ilyen kis- vagy nagykörúti üzletben. Budapest rangos designtörténete a gangos udvarokhoz is kötődik.

Mint valami mesébe, úgy csöppen az ember egy táskaműhelybe. A női táska maga is egy titok, egy rejtély, sokszor a viselő is meglepődik, ha kirámol, mi minden van benne. A titkok titka, a táska születése, legalább olyan izgalmas, mint levadászni és hazavinni egy újabb darabot. Rendezett és színes, ez volt az első benyomásom az üzletről. És kényelmes, közvetlen, ahogy a kanapéra telepedtünk beszélgetni és ezt rögtön előnyként értékeltem egy plázás bolttal szemben.

Lengyel Zsuzsi táskái mások. Ettől érzékelhető, hogy tervezői gondolat és gondosság van mögöttük. És szerintem ez az a pont, ahonnan esélye van valaminek… De hogyan lehet érvényesíteni az új gondolatokat, alkotásokat a világban? Hogyan jut a táska a vevőhöz? Zsuzsi bevallja, hogy az önmenedzselés nem az erőssége, a lehetőségek inkább rátalálnak. Ami a legfontosabb jelen pillanatban, hogy biztos és akár nagyobb mennyiséget rövid határidővel gyártó háttérre tett szert, és ez óriási lépés üzletileg valamint időgazdálkodásban is. És egy tervező legnagyobb álma, hogy ideje legnagyobb részét a tervezéssel tölthesse.

Zsuzsi tervezői világa geometrikus. De nem kocka, nehogy erre asszociáljon valaki! A stabil befoglaló formákat – hengerek és különböző hasábok, valamint ezek metszetei – a ritmusos, szintén geometrikus díszítést a színek merész tobzódása, a nagyon különleges anyagok együttes használata lágyítja, puhítja. És igen, eljön a pillanat, amikor megpróbálom Őket. Veszélyes művelet! Könnyű, ez az első benyomás. Kinyitom és ott is gyönyörű, színes és minőségi, ilyen-olyan zsebecskékkel. És simulós, mint egy doromboló kismacska.

Gyorsan más vizekre evezek, a további üzleti lehetőségekről faggatom. Mert kellene valaki, ember vagy rendszer, aki a hátára vesz, eljuttat, ismereteket ad át, hogy az embertervező lánya ne csak saját temperamentumára tudjon támaszkodni, bár ez is nagyon fontos tényező. Nagyon remélem, hogy ezeknek a táskáknak nem kell picike táskalábakat növeszteni végül, hogy maguk fussanak a vevő után. Esélyük lesz modern, iparművészeti alkotásokat jól közvetítő kereskedelmi rendszerekhez kapcsolódni, a világban szétáradni. Tehát egy feltörekvő brand és kitartó, ügyes tervezője keresi üzleti mentorát. Aki hallja adja át!

És a mese végén, nincs mese, én szokás szerint megtalálom az indokot: 2 hét múlva szülinapom van! :)

lilazoldhenger egyedi taska.jpg

mobiltok piros.jpg

taska piros.jpg

pinkpiroshenger egyedi taska.jpg

taska allatmintas.jpg

sarganegyzet egyedi taska fullnagy3.jpg

sarganegyzet egyedi taska.jpg

pinkpirosnegyzetfullnagy.jpg

pinkpirosnegyzetfull.jpg

nagypenztarca egyedi taska fullnagy3.jpg

nagypenztarca egyedi taska fullnagysima.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: táska Lengyel Zsuzsi


2012.07.24. 13:34 Körtvély Adrienne

Object/Subject, avagy tárgyak Neked!

Nagy szerencsénk van! A BNV 2012 stílusblogja mindeddig tudja tartani magát egy elhatározáshoz, miszerint elsősorban magyar alkotókhoz, eseményekhez kapcsolódó, eredeti – azaz nem fotó adatbázisokról letöltött – tartalommal szolgál olvasóinak, azaz Nektek! Megmondom őszintén, aggódtunk picit, lesz-e elég érdekes, jól kidolgozott, magas színvonalú fotóanyagunk a témában. A szerencse mellénk szegődött, most is egy hibátlan koncepciót tudunk megmutatni.

Június vége a művészeti képzések fontos hónapja. Mert valami elkészül, útnak indul, működésbe jön. A Budapesti- és a Bécsi Divatiskola vizsgamunkáit már láthattátok, a sort a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Alkalmazott Művészeti Intézetében frissen végzett, kreatív szakmákban jövőt remélő pályakezdőinek alkotásaival folytatjuk.

Három főszak, öt szakirány. Első látásra is van közös szemlélet a végzősök munkájában. Emberközpontú, merészen kísérletező, napjaink mentális trendjeire – slow design, környezettudatosság, mobilitás – reflektáló alkotások születtek.

A kézműves szakszövő-textilművesség szakirányon Takács Gabriella kézzel szőtt, rétegelt kabátja a hagyományos kézműves szövésmódozatokat újrahasznosított anyagokkal fejeli meg, így alakul ki a többrétegű, akár 10 féle variációban felvehető, színes kabát.

Takacs Gabriella_Kezzel szott retegelt kabat1_Foto Racmolnar Milan.jpg

Takacs Gabriella_Kezzel szott retegelt kabat2_Foto Racmolnar Milan.jpg

Majoros Rella „Síkból a térbe” szövéskísérleteiben a rugalmas és rugalmatlan anyagok magától értetődően fonódnak össze, új minőséget és látványt hozva létre.

Majoros Rella_Sikból a terbe_Foto  Kantor Katalin.jpg

Egyik kedvencem Valicsek Ildikó STEP névre keresztelt, elemekből épülő mobil szőnyege! Itt is szempont az újrahasznosítás és a mobil életmódra való reagálás. Gondoljunk csak bele, mennyi költözésen leszünk túl, mire megtaláljuk az igazit! Ööö… mármint lakást! A tervező színkódok ajánlásával, a teljesen egyedi variációk kialakításával a felhasználót is bevonja az alkotás további, játékos folyamatába.

Valicsek Ildiko_Step mobil szonyeg_Foto Racmolnár Milan.jpg

A festett-nyomott textilművesség szakirányon Kiss Orsolya szintén az újrahasznosítás és alternatív anyagok témaköréhez nyúlt, nagyon biztos kézzel. Fóliákat használ, van közte csomagoló és szemetes, majd selyem és poliészter további hozzáadásával új, textilszerű minőséget hoz létre. A végső formát varrás nélkül, hőpréses eljárással, szitanyomással alakítja ki, az eredmény különböző – és nincs két egyforma! – táskákban ölt testet. Újabb ötlet táskamániásoknak gyűjteményük fejlesztésére!

Az öltözék és kiegészítő szakirányon Gajdics Péter lendületes formakísérlete a TESTOBJEKTEK címet kapta. Itt is nagyon különleges alapanyaggal találkozhatunk. Lehetne-e vagányabban megfogalmazni a habszivacsot? Ami a formai megoldásokat illeti, ez egy vérbeli „2in1” táska a ruhában, ruha a táskában.

Gajdics Peter_Testobjektek_Foto Murphy Mortician.jpg

Komjáti Beáta Zita IKONOK nevet viselő kabátruhái a konstruktív vonalvezetés és visszafogott színek alkalmazásával irányítja a figyelmet az egyedi formára. Nagy kedvencem az építészeti elemek megjelenítése egy-egy ruhán! Itt egy grafika vagy papírszerű rózsaablak ujj reflektál a társművészetre.

Komjati Zita_Ikonok.jpg

A játékosság mindig nyerő koncepció egy tervezőtől, mert bevonja, bevonzza a viselőt a forma alakítás világába. Betnáth Sonja Djiwati munkája a SZÍNEK, FORMÁK, FÉNYEK az öltözködésben. Itt is van ihlető forrás: Verner PANTONE nevű székkollekciója, igazán eredeti gondolat! Az elemek kontúr vonalai egy-egy Pantone szék "alaprajzát" követik, mozgalmas, dinamikus, élénk karaktereket eredményezve.

Betnath Sonja Djiwati_Szinek formak fenyek projekt_Foto_Galos Viktor.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola