HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.09.10. 11:56 Körtvély Adrienne

Kötetlenül

Puha, meleg, nem gyűrődik. Színes, bohém, életre kelt. Mi az? Bármi, ami kötött! Ruhatárunk jolly-jokere, lehet téli, nyári – igen, bikini is! – nyaklánc és hajpánt, valamint bokavédő. Ez utóbbi retro darab reneszánszát éli majd itt Budapesten perceken belül, hiszen a Hooters lányok is ezt viselik!

Az első kötött ruhadarabok a divat történetében jellemzően alsóruhák voltak, vagy kifejezetten kiegészítő funkciót töltöttek be, gondoljunk csak a nagykendőkre. A felső, sőt az elegáns ruhatár darabjai közé az angolok emelték – jó okuk volt rá! Egyrészt telis-tele voltak finom gyapjúval, másrészt szigetország az övék, ahol sokszor nagyon bántó a szél, védekezni kellett ellene. És az angolokat nem kell félteni, képesek a puszta funkciót arisztokrata nívóra emelni! Így volt ezzel Lord Cardigan is, aki a krími háború egyik vezető tisztje volt, fázósabb, vagy éppen találékonyabb az átlagnál. Ő készíttette magának azt a darabot, amit ma kardigánként ismerünk – a laza, elöl gombos fazon – és ezt viselte a katonai zubbony alatt. Katonatársai ugyan gúnyolták ezért, de ő azzal vágott vissza, hogy az életét nem félti, ha kell meghal a háborúban, de a náthát ki nem állhatja. :) A kardigán végül bemasírozott a legfelsőbb körökbe, sőt az etoni elitdiákok egyenruhadarabjai között is ott van. Legutóbb pedig a királyi esküvőn pompázott, ennél már nincs feljebb! De az angolok nevezték el a másik kedvenc kötött darabot, a pulóvert is. „Pull over the head”, azaz fejen áthúzós! Ennek leghíresebb viselőjét, Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászót az angol királynő ütötte lovaggá – még egy pont náluk! A magyar kötött megnevezések közül a ”lélekmelegítőt” indítanám egy nemzetközi mezőnyben!

Cardigan_Hillary.jpg

Kate_Middleton_leheletnyi_kasmirban_az_eskuvojen.jpg

De milyen az aktuális szezon kötött szemszögből? Lesz, van, nem kell nyugtalankodni. Sőt! Őrült, asszimmetrikus formák, oversize méretek, határtalan fantázia a trend vezérfonala! Vagy éppen gyermeki énünk kiélése egy-egy régi norvégmintás darabban. Van, aki nem szereti a kötöttet. Mert kövérít, mert nem lehet ráöltözni, mert adott esetben macerás a tisztítása, és bolyhozódik. Nézzük, hogyan válasszunk! Jó minőségű fonalból készül csak jó darab. A gyapjú melegít, nem a poliészter! A forma rendkívül fontos, a lazább vonalvezetés kevésbé telít. És vigyázat a mintákkal is, a keresztbe csíkos nem lesz nyerő mindenkinek! A kötött kiegészítőket azonban azok is szeretni szokták, akik nem rajonganak a pulcsikért, ruhákért! A sálakban igazán megvalósíthatjuk magunkat, az óriás bohémságoktól a lehelet vékony csipkecsodákig.

Egy_vidam_darab_Telanyoknak.jpg

Kotetlenul.jpg

Legújabban kötött ékszerek is készülnek, sőt akár mi is készíthetünk egyet kötetlenül!

Orias_kotott_nyaklanc.jpg

És egy végső érv azoknak, akik a kötöttet túl sportosnak érzékelik. Így viselte a szexi stílusikon, Marilyn Monroe:

Marilyn_Monroe1.jpg

Marilyn_Monroe2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: kötött


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr54766131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása