HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.08.24. 13:57 Körtvély Adrienne

Mi a RETRO?!

Nem kell értelmező szótár után kapkodni, ha azt halljuk: RETRO. Egyértelmű mire utal, régebbi szokás, divat újraéledését és érvénysülését értjük alatta. Érdekesebb kérdés, hogy miért van erre szükség? Mi az a vonzás, nosztalgia, ami a múlt felé fordít?

A retro elsősorban érzelem. És mint ilyen, torzít, de a retro tükrébe pillantva, valahogy minden szép, szebb. És mi vágyunk erre az egyszerű élményre, átértelmezzük az elmúlt időt mai jó érzések megéléséért.

Pedig a múlt sem volt jobb, de nagyon fiatalok, vagy fiatalabbak voltunk, és bizony vagányan vágytuk a jövőt! Jó pár emberrel beszéltem a környezetemben, hogy mi jut eszébe elsőre a 80-as évekről? Legfőbb sérelemként az országhatárok szigorú meglétét, a szellemi és fizikai bezártságot említették. És mégis, ma visszagondolva erre, nem a határátkelések gyomorszorító méltatlanságára emlékeznek – vámos, 50 dolláros valutakeret három évre, stb. – hanem arra, hogy ki merték játszani ezt. Hogy volt kurázsijuk, merszük a saját pénzünkből azt venni, amit csak akartak, gyereknek: Commodore 64-et, valami normálisabb magnót és kazettát hozzá, Bravo újságot, Fa szappant, Milka csokit vagy éppen mélyhűtő szekrényt. :)

Vannak, akik úgy tartják, hogy a múltba nézés veszélyes, megköt, nem enged megélni a jelent. Ebben is van valami. Én viszont úgy vagyok a pozitív múlttal, hogy nagyon egyszerűen jelenné transzformálom, valami folyamatos múlttá. Például kifejezetten gyűjtöm a régi idők jó dalait, lett légyen magyar vagy külföldi, fő szempont, hogy lehessen rá táncolni. Mert a tánc is egy olyan retro dolog. :)

És a retro hullám tetejére csak most érkezünk! Figyelem, figyelem! A kultikus sorozat újraindul és biztos vagyok benne, hogy egy országot fog a fotelhez szögezni a Dallas péntek esténként az elkövetkező pár évben! Milyen hatása lesz ennek a divat és más design trendekre? Nem nehéz bejósolni. Valamiért úgy érzem nagyon könnyen érvényesül majd a Dallas-style, az új és a régi egyaránt, szépen kézen fogva. Mert a buggyos vállak, kosztümök, Lucy overalljai már a vezető divatmárkák polcain csücsülnek jelen időben is. Mi pedig felkutathatjuk anyáink ruháit padláson-pincében, egy kis rerto családi hétvége jegyében!

Hogy mi a retro? Írtam már a lényeget? A retro téma! A BNV fő témája! Idézi a 70-es, 80-as évek BNV-korszakait, amikor áramlott a tömeg Budapest nagy kiállítására, mert itt divatos volt lenni, trendi volt kiállítani! Mégis mit nyújtunk a’la retro? Filmet, Veletek! Bulit, Veletek! Játékot, Veletek! Bővebben a következő hetekben…

Eredeti Dallas.jpg

Uj Dallas.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: retro bnv


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr214729602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása