HTML

Likebox

BNVStílus blog

BNV. Magyarország múltja, jelene és jövője. Előbb a Városligetben, majd egy 33 hektáros területen, ami a Hungexpo nevet viseli. S ahogy a régmúltban is mindig újat mutatott az iránta érdeklődőknek, úgy a jelenben is divatot teremtet. Szó szerint, hiszen felkarolta a bimbózó hazai ruhatervezést és megfűszerezve némi "otthonöltöztetéssel" valami egészen egyedi stílus megalkotásába fogott. Ez a blog ajtó a trendteremtés kulisszái mögé.

2012.07.30. 17:45 Körtvély Adrienne

Porcelán a könyvtárban

Ezer éve oda járó vagy csak frissen beiratkozott olvasók, vizsgára készülő diákok, lelkes kutatók, ínyenc történelmi élményekre vágyó turisták. Az Országos Széchényi Könyvtár a kulturális zarándoklat állandó célpontja. Ide, a Budai Vár egyik épületszárnyába emelkedett hangulatban érkezik a látogató, a szó mentális és fizikai értelmében is! Könyvek, képek, plakátok, nyomatok, folyóiratok, napilapok, kézzel írott vagy nyomtatott történelem vár. És időnként más is…

Ez a más ezen a nyáron a Herendi Porcelán, míves könyvekkel kísérve! A két téma egymásra reflektálva ad új látószöget a papír és porcelán csak első látásra szokatlan kettősének. Ha jobban belegondolunk, a kifinomult életstílus, a páratlan tehetség, gondolatok és szimbólumrendszerek hordozója mindkettő.

Herend_Lifestyle_06.jpg

A Herendi Porcelánmanufaktúra világhírnevét nem kell bizonygatni, de nem lehet elégszer felemlegetni. Elég egy rövid átgondolás, nem tudnék olyan helyet mondani, ahol akár az idén ne találkoztam volna vele utazásaim során. Tokió, Kiotó nem egy luxusáruházában vásárolható herendi porcelán, júniusban Bécsben, a Schönbrunnban, Ferenc József magánlakosztályában láttam történelmi darabokat és legutóbb Berlinben, ahol egy pompás kiállítás hívogatja az Unter den Lindenen sétáló helyi és turista érdeklődőket.

Herendi porcelán élményért azonban nem kell elutaznunk! Ezen a nyáron szerencsénkre elég a Széchényi Könyvtárba felemelkedni, ahol „RAGYOGÁS – Porcelán- és könyvritkaságok” címmel egy szépséges kiállítást láthatunk. Megtaláljuk itt Ferenc József császári készletét, ami eredetileg 4496 darabból állt, de mára már csak néhány darab maradt fenn. Őcsászári- és királyi fensége itt, a kiállítás mai helyén, az akkor még királyi palotában használta a míves készletet.

Találkozhatunk a híres Victoria porcelánokkal, amelynek legújabb változatát, a Royal Garden-t kapta az évszázad esküvőjére Vilmos és menyasszonya, Kate Middleton. De itt sorakoznak sorban a Rotschild-, a Windsor-, az Andrássy-, az Apponyi-, a Héderváry-, a Siang Noir- és a Wales-mintával díszített készletek is.

A nemzeti könyvtár kincsei közül a Képes Krónika 19. században készített nemes másolatát fedezhetjük fel, de gróf Széchenyi István és Klapka György által dedikált könyvek, Kossuth Lajos és gróf Teleki Pál levelei is feltűnnek a tárlókban, nem véletlenül!

Azt, hogy a herendi kiállításra még visszatérünk a BNV megnyitása előtt, már itt megígérhetem! Addig járjatok arra, vagy ha arra jártok, ne hagyjátok ki!

Herend Victoria minta 2.jpg
Victoria minta

Herend Rothscild minta.jpg
Rotschild minta

Herend Apponyi minta 2.jpg
Apponyi minta

1 komment

Címkék: porcelán Herend Országos Széchenyi Könyvtár


A bejegyzés trackback címe:

https://bnvstilus.blog.hu/api/trackback/id/tr504687103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása